pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pličanič: Janša naj odstopi, koalicija naj ostane

Deli na:
Pličanič: Janša naj odstopi, koalicija naj ostane

Foto: Primož Lavre

Svet DL je pričel sejo, na kateri naj bi odločili o prihodnosti stranke v koaliciji premiera Janeza Janše. Poslanci DL pred sejo niso enotni v mnenju, ali bi moral Janša odstopiti z mesta predsednika vlade. Minister Senko Pličanič pa ocenjuje, da bi bilo optimalno, če bi Janša odstopil, koalicija pa bi v enaki obliki delala naprej.

predsedniku PS Zoranu Jankoviću razburkale slovenski politični prostor. Predsednik DL Gregor Virant je oba pozval k odstopu, v stranki pa poudarjajo, da so odprte vse možnosti.

Minister za pravosodje in javno upravo Pličanič je pred sejo sveta dejal, da pričakuje konstruktiven pogovor, enotno in državotvorno odločitev. Na vprašanje, ali bodo pozvali premiera k odstopu, je dejal, da "bomo videli, kakšna bo razprava". Pličanič meni, da so ugotovitve komisije zelo obremenjujoče in da bi Janša v resnici moral razmisliti o odstopu in tudi odstopiti.

Po njegovem mnenju bi bila v tem trenutku najboljša rešitev nov mandatar v okviru iste koalicije. "To bi bila optimalna rešitev, da bi se Janša po ugotovitvah komisije umaknil," je prepričan minister. Od novega predsednika vlade bi Pličanič pričakoval kredibilnost, sposobnost. Meni, da jih je v SDS kar nekaj takšnih, ki ustrezajo tem lastnostim. Na vprašanje, ali bi bil lahko to minister za delo Andrej Vizjak, pa je dejal, da je Vizjak zagotovo kredibilen, sposoben in ugleden kandidat.

Pličanič sicer premalo pozna Janšo, da bi lahko ocenil, ali je pripravljen odstopiti. Meni pa, da bi Janša "s to potezo naredil nekaj zelo velikega tudi za samega sebe, za svoj lastni ugled".

Glede poročila komisije je pravosodni minister še dejal, da je kolege pravnike slišal, da so bile nekatere zelo verjetne kršitve v postopku. Sam sicer nima stališča glede tega, ker ni imel dovolj časa, da bi to kot pravnik preučil. Pozna pa te očitke in meni, da bi bilo treba tudi to razjasniti.

Poslanka DL Katarina Hočevar je pred sejo izrazila vero v to, da bodo sprejeli odločitve, ki so dobre za državo. Meni pa, da bi se Janša moral umakniti z mesta predsednika vlade. Polonca Komar meni, da morajo narediti vse, da ostane država v dobri kondiciji ter da zaključijo začeto delo. Poudarila je, da si želijo delati še naprej v dobro za državo. Dejala je tudi, da se ne bojijo predčasnih volitev in da so odprte vse opcije. Po njenih besedah je treba spoštovati pravne norme, v tej smeri pa bodo na seji sveta tudi razpravljali in razmišljali.

Kristina Valenčič pa je povedala, da so vsi šli v politiko, da sanirajo stanje v državi. Prepričana je, da bodo našli rešitev, ki bo modra in v dobro države. Glede možnosti predčasnih volitev pa je dejala, da če bo to rešilo državo, potem ni proti.

Poslancu iz vrst DL Bojanu Starmanu pa se zdi škoda, da bi se po nekaj zelo pomembnih odločitvah za državo, ki jih je ta vlada sprejela, spet prepirali. To je po njegovem mnenju popolna neumnost, ki ni nobenemu v korist. "Vsi skupaj moramo stopiti in delati v dobro Slovenije," je poudaril. Glede poročila protikorupcijske komisije pa je dejal, da "teh poročil poznamo celo vrsto in tudi tukaj marsikaj smrdi".

Izjave predsednika DL mediji pred sejo niso uspeli dobiti. Seje se udeležuje tudi finančni minister Janez Šušteršič, ki pa izjav pred sejo ni dajal.