900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pozivi k oboroženemu obračunu: Janševa televizija Nova24TV spodbujala nasilje in sovraštvo, pravi Akos

Deli na:
Pozivi k oboroženemu obračunu: Janševa televizija Nova24TV spodbujala nasilje in sovraštvo, pravi Akos

Boris Tomašič v Kdo vam laže - Foto: YouTube

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je v inšpekcijskem postopku zoper strankarsko televizijo Nova24TV prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva v oddaji Kdo vam laže? 28. junija letos in odredila umik oddaje v delu, ki predstavlja ugotovljeno kršitev, prav tako tega dela oddaje ne sme ponavljati na svojem programu.

Kot je znano, je v sredo, 28. junija, v oddajo Kdo vam laže?, ki jo vodi Boris Tomašič, poklical gledalec in med drugim izjavil: »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo na boj, da nazaj dobimo Slovenijo. Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tisti, ki ga nimamo, si bomo nabavili, da se obračunamo. /…/ Ker sila zahteva silo.«

Toda voditelj Boris Tomašič ga ni ustavil in se od njega ogradil, ampak je še sam zagrozil z nasilno zamenjavo oblasti: »Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli…«

Oddajo s sporno vsebino so večkrat ponavljali tudi v času poletnih počitnic, prav tako tudi oddaje, v katerih se je Tomašič sprenevedal, da niso pozivali k oboroženemu nasilju, ob tem pa vnovič prikazoval sporni posnetek.

Hujskanje, laži in norosti na Nova24TV: Revoz naj plača spomenik Janeza Janše, pozivi k oboroženemu obračunu z vlado

Čeprav je bila že kmalu po prvem predvajanju sporne oddaje podana kazenska ovadba na policijo in tožilstvo, kjer so potrdili, da zadevo obravnava pristojno državno tožilstvo, se od takrat še ni nič zgodilo. »V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočam, da je zadeva še vedno v fazi predkazenskega postopka, zato državnotožilska odločitev še ni bila sprejeta, so nam prejšnji teden sporočili z okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani.

Seveda tovrstnih pozivov na strankarski televiziji SDS ne bi smeli podcenjevati. Spomnimo se, kako je norveški skrajni desničarski terorist Breivik leta 2011 v nekaj urah postrelil 69 ljudi, pred tem pa jih z bombnim napadom umoril še osem. Nedavno je bila sredi Ljubljane napadena direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je za to dejanje okrivila tudi sovražni govor televizije Nova24TV. Nato pa je skrajnež iz nasprotnega političnega tabora napadel poslanca SDS Branka Grimsa, podobno nadlegovanje so doživeli še nekateri njegovi poslanski kolegi.

Agencija AKOS je v inšpekcijskem postopku prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja, s čimer je bila kršena določba prve alineje 9. člena zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.

»Agencija je zavezancu z odločbo naložila ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, in sicer mora zavezanec: 1) umakniti predmetno oddajo v delu, ki predstavlja ugotovljeno kršitev; 2) oddaje v tem delu ne sme predvajati na televizijskem programu Nova24TV in ne na morebitni drugi avdiovizualni medijski storitvi, ki je pod njegovo uredniško odgovornostjo; 3) v svojem televizijskem programu mora objaviti izrek odločbe in 4) oblikovati mora smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva, ki bodo temeljile na zakonskih določbah in ugotovitvah inšpekcijske odločbe, z obema aktoma pa v nadaljevanju tudi seznaniti novinarje in druge odgovorne osebe. Zavezanec mora v predpisanem roku, tj. najkasneje v roku tridesetih dni od vročitve odločbe, obvestiti agencijo o odpravljenih nepravilnostih in sprejetih ukrepih.«

Janševe kritike bi kar »hitro pospravil«: razvpiti voditelj na Nova24TV Boris Tomašič priznava, da ni demokrat

AKOS bi sicer lahko televiziji zaradi spodbujanja k nestrpnosti tudi začasno preklical dovoljenje za izvajanje dejavnost oziroma ga razveljavi. V primeru rasističnega izpada Norme Brščič v oddaji Faktor je agencija pozvala televizijo TV3, da neha spodbujati rasno neenakopravnost in izzivanje rasnega sovraštva in nestrpnosti. Na Hrvaškem pa je podoben organ šestim televizijam, ki so predvajale poveličevanje ustaštva v oddajah Velimirja Bujanca, začasno odvzel koncesijo.

Sploh, ker ni bilo prvič, ko je Nova24TV v svojih oddajah pozivala k nasilju. Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič, ki je tudi direktor televizije, je namreč že 29. marca letos v predvolilni oddaji, ko je predstavljal predsednico občinskega odbora SDS Laško in kandidatko za poslanko Štefanijo Pavčnik, za petkove protestnike na kolesih izjavil, da »bi jih pospravil kar hitro«.