primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Magazin

Lojze Slak si ni upal na shod motoristov

Deli na:
Lojze Slak si ni upal na shod motoristov

V oddaji, posvečeni glasbi Lojzeta Slaka, je zapela tudi Nuša Derenda. - Foto: Jaka Zorman

V torkovi oddaji so Darja in njeni gostje praznovali 60 let Slakovih pesmi, pesmi, ki so nas zagotovo zaznamovale in postale del slovenske identitete, del slovenskega DNK.

Glasbeni gosti so zaigrali in zapeli številne pesmi v različnih priredbah. V živo so najprej igrali in peli Rok Švab, Silvo Pliberšek, Gregor Kolar in Jože Sadek. Rok Švab je napovedal koncertno turnejo z naslovom 60 let Slakove glasbe, ki se bo pričela 17.oktobra v Slakovi rodni Mirni peči. Glasbenik Silvo Pliberšek, ki je tudi harmonikar, je nekoč nevede kupil Slakovo harmoniko, a je izvedel za to šele, ko jo je prodal. Seveda je ni mogel dobiti nazaj.

Jože Sadek se je spominjal, kako je Slak na Rock Otočcu igral s skupino Big Foot Mama, napovedal pa jo je malo nerodno, namesto t je rekel črko k. Vstavite po želji.

Foto: Jaka Zorman - Blaž Švab,

Glasbenik Leopold Pungerčar, Slakov nečak, je imel na zalogi kar nekaj zanimivih zgodbic: »Lojze je bil zanimiv, a preprost človek«, je pripovedoval Darji in gledalcem. »Dober do vseh, vedno je našel dobro besedo za vsakogar. Na vseh družinskih praznovanjih je imel s seboj harmoniko, žena Ivanka pa pesmarice. Lojze se je vedno usedel poleg najboljših pevcev in raztegnil meh. Bil pa je tudi previden. Nekako si kar nekaj let ni upal prit nastopat na vsakoletni shod motoristov v njegovo rodno vas Mirno Peč, malo se je bal njihovega odziva. A enkrat se je le ojunačil, nastopil, začel s poskočno pesmijo Ta sosedov Francelj, motoristi so peli z njim in ga niso pustili z odra.«

Foto: Jaka Zorman - Nuša in Frenk Derenda sta zaigrala in zapela prekrasno Slakovo Glas harmonike.

Gostja Nuša Derenda je zapela venček svojih pesmi. Izračunala je, da je minilo že 25 let, odkar je izdala prvi album. Povedala je tudi, da rada poje vse zvrsti glasbe, pesem pa mora začutiti. V svoji dolgoletni karieri je rada pela tudi z narodno - zabavnimi ansambli. V oddaji in na odru se ji je pridružil mož Frenk in zaigral na harmoniko, Nuša pa je zapela Slakovo pesem Glas harmonike.

Pogumni Mali Veseljak pa je bil tokrat desetletni Anžej Evgen Brence, ki je zaigral na harmoniko in tudi zapel z ansamblom Akordi in to Slakovo pesem Mavrica. Za nagrado je dobil mesec brezplačnega učenja harmonike.
Gledalka Slavica pa si je za konec zaželela še Slakovo Kadar srečam te v izvedbi ansambla Akordi. Za gledalko Vilmo pa so zaigrali in zapeli Slakov valček Ne prižigaj luči. In vse to v živo. Bil je zares prijeten večer, posvečen pesmim našega nepozabnega velikana.

Prihodnji torek bo gostja v oddaji Veseljak v živo z Darjo Gajšek Natalija Verboten.