Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janševe kritike bi kar »hitro pospravil«: razvpiti voditelj na Nova24TV Boris Tomašič priznava, da ni demokrat

Deli na:
Janševe kritike bi kar »hitro pospravil«: razvpiti voditelj na Nova24TV Boris Tomašič priznava, da ni demokrat

Boris Tomašič je pozival k nasilju tudi v času kampanje pred državnozborskimi volitvami - Foto: posnetek zaslona

Na strankarski televiziji Nova24TV so k nasilju pozivali tudi v času kampanje pred državnozborskimi volitvami. To je počel kar sam voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič, ki je tudi direktor te televizije.

Tako se je v svoji oddaji 29. marca letos, ki je potekala na terenu v Laškem, pogovarjal s predsednico občinskega odbora SDS Laško in kandidatko za poslanko državnem zbora. Večinoma je govoril kar on, med drugim je komentiral tudi petkove protestnike na kolesih.

»Protesti, kritika oblasti, pravijo, pritiski na novinarje. Saj če prižgete POP TV, nacionalko, kaj pa delajo drugega, kot kritizirajo vlado. To je znak demokracije, da ti lahko greš na nacionalno televizijo, ki jo kao kontrolira vlada, in pljuvaš po predsedniku vlade. Jaz nisem tak demokrat, jaz jim ne bi tega dovolil. Jaz bi jih pospravil kar hitro,« je dejal Boris Tomašič.

Sporna izjava od 36:35 minute dalje.

Kot smo že poročali, bo Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) predvidoma ta teden zaključila inšpekcijski postopek v primeru poziva k oboroženemu uporu proti demokratično izvoljeni vladi. Gre za postopek, ker je v omenjeni oddaji 28. junija gledalec med klicem v studio izjavil: »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo na boj, da nazaj dobimo Slovenijo. Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tistimi, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili, da da se obračunamo. /…/ Ker sila zahteva silo.«

Tomašič je na to odgovoril: »Jaz sem že pred časom rekel: Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli.« Oddajo s sporno izjavo so nato med poletnimi počitnicami še večkrat ponavljali, Tomašič pa se je sprenevedal, da niso pozivali k nasilju.

Čeprav je bila že od prvega predvajanja sporne oddaje podana kazenska ovadba na policijo in tožilstvo, slednje še vedno ni sprejelo odločitve. Agencija AKOS je uvedla inšpekcijski nadzor, ki naj bi ga predvidoma zaključila ta teden. V okviru inšpekcijskega nadzora ugotavljajo, ali je prišlo do spodbujanja k nestrpnost in pozivanja k nasilju. V skrajnem primeru bi lahko agencija začasno preklicala dovoljenje za izvajanje dejavnost oziroma ga razveljavila.

V primeru rasističnega izpada Norme Brščič v oddaji Faktor je AKOS pozval televizijo TV3, da neha spodbujati rasno neenakopravnost in izzivanje rasnega sovraštva in nestrpnosti. V sosednji Hrvaški pa je leta 2018 Svet za elektronske medije zaradi oddaje Bujica, v kateri je voditelj Velimir Bujanec poveličeval ustaštvo, šestim lokalnim televizijam, ki so oddaje predvajale, celo začasno odvzel koncesijo zaradi spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti. Kaj bo storil AKOS v primeru hujskanja k oboroženemu uporu na Nova24TV, bomo videli po koncu inšpekcijskega postopka.