sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Poveličevanje komunistične revolucije«: spomenik z rdečo zvezdo razburja krajane Ponikve

Deli na:
»Poveličevanje komunistične revolucije«: spomenik z rdečo zvezdo razburja krajane Ponikve

Foto: Arhiv Reporterja

V Ponikvah so spomenik z rdečo zvezdo postavili pri osnovni šoli - nekateri menijo, da zvezda poveličuje nasilno komunistično revolucijo, zato spomenik ne spada tja.

Nova, obnovljena ali na vidnejša mesta prestavljeni spomeniki, ki slavijo komunistično nasilje med drugo svetovno vojni in po njej, se množijo kot gobe po dežju. Pri tem se izkoriščajo evropska razvojna sredstva, češ da bodo taki pomniki prispevali k razvoju podeželja.

Potem ko smo poročali, da so memorialni mozaični spomenik z napisom TITO v občini Log - Dragomer financirali tudi z evropskimi sredstvi za razvoj podeželja, nas je bralec obvestil, da se je podobno zgodilo tudi na Ponikvi v občini Šentjur. V okviru projekta Ureditev vaškega jedra na Ponikvi – 1. faza so namreč spomenik NOB postavili na novo lokacijo. Ampak ne kamorkoli. »Lokacijo za ta spomenik so določili pri osnovni šoli na Ponikvi, da se otroci vsak dan srečujejo z rdečo zvezdo. Kljub nasprotovanju krajanov se je to zgodilo,« je ogorčen bralec, ki je še zapisal, da so o vsem tem obvestili tudi ministrstvo za kmetijstvo in okolje, odgovora pa sploh niso dobili.

Spomenik je lokalnega pomena in spada v memorialno dediščino, njegova prejšnja lokacija pa je bila pri nekdanjem zadružnem domu na Ponikvi. Spomenik so prestavili in ga postavili na pot proti šoli – »in bo pomemben del spominskega parka, ki ga želijo urediti v prihodnje«, je pred meseci za medije povedal Zlatko Zevnik, predsednik Turistično-olepševalnega društva Ponikva. Krajani pa menijo, da spomenik, ki je (sicer enostransko) namenjen žrtvam druge svetovne vojne, vendar z rdečo zvezdo poveličuje nasilno komunistično revolucijo, ne spada tja. »Če so že kaj želeli, bi postavili nov spomenik kot pomnik vsem žrtvah med vojno in po njej,« pravijo. Po njihovem naj take spomenike financira kar Zveza združenj borcev NOB (samo centralno združenje je v desetih letih od države dobilo skoraj šest milijonov evrov), če jih želi imeti, ne pa da s simboli neke druge države, ki je bila povrh vsega diktatorska, posiljujejo druge.

Vrednost projekta na Ponikvi je bila okoli 0,6 milijona evrov, od tega je bilo nepovratnih sredstev dobrih 400 tisoč evrov. V zvezi s tem so se v občinskem svetu občine Šentjur oglasili nekateri svetniki, saj so bile nepravilnosti tudi pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, ki je pogoj za pridobitev nepovratnih sredstev. Poleg tega so zaradi novega vaškega jedra cesto iz dvosmerne spremenili v enosmerno in ves promet usmerili k osnovni šoli. Šele po protestih krajanov in predvsem staršev, so prometni režim popravili. Krajani niso zadovoljni tudi z gradnjo Mersijevega paviljona, ki je po njihovem mnenju življenje krajanov, predvsem pa kmetov, na Ponikvi bistveno poslabšal.