ana-tavčar-pirkovič Dobra karma

Na najbolj žaljive kritike televizijska ...

2_manca špik Svet24.si

Manca Špik zaradi hčerke obiskuje psihoterapevta

karl erjavec pl1 Reporter.si

Rešitelj s političnega smetišča: Odpisani Karl...

prodajalec kostanjev, maroni, zurich Svet24.si

Konec oktobra podobno kot v Sloveniji! Toda Švica...

20180521-00861791 Necenzurirano

Kaj je igra Karla Erjavca? In zakaj se Janša boji...

alenka-godec Odkrito.si

Scrkljani kraljici Alenke Godec

Nika Zorjan Njena.si

Nika Zorjan pokazala svoj dom

Magazin

V Siriji poškodovanih ali uničenih skoraj 300 spomenikov

Deli na:
V Siriji poškodovanih ali uničenih skoraj 300 spomenikov

Foto: Reuters

V Siriji je bilo od začetka konflikta leta 2011 uničenih, poškodovanih ali oplenjenih skoraj 300 spomenikov kulturne dediščine. Med njimi so tudi spomeniki z Unescovega seznama svetovne dediščine, kot sta Alep (foto) in Palmira, so sporočili ZN.

Plenjenje, uničenje v bombnih napadih in drugih eksplozijah, kot tudi gradnja infrastrukture na spomenikih resno ogrožajo dediščino za prihodnje rodove, v poročilu opozarjajo v ZN. Izpostavljajo 18 območij, med katerimi jih je šest uvrščenih na Unescov seznam svetovne dediščine: staro mestno jedro v Alepu, Bosra, Damask, Mrtva mesta na severu Sirije, križarski grad Krak des Chevaliers in oaza v Palmiri.

Podrobna analiza satelitskih posnetkov 290 krajev je pokazala, da je bilo 24 spomenikov uničenih, 104 močno poškodovanih, 85 zmerno poškodovanih in 77 morda poškodovanih, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni narodi ob tem poudarjajo, da je poročilo zaskrbljujoče pričevanje o škodi, ki nastaja na obsežni kulturni dediščini v Siriji, zato pozivajo k večji zaščiti spomenikov.

"Žalostno je za Sirijo in ves svet, da se to dogaja," je dejal Einar Bjorgo, direktor inštituta ZN Unosat. "Človeštvo izgublja stotine in tisoče let dediščine," je dodal.

Loading...