kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanka LMŠ Jerca Korče: Ni naloga Knovsa, da brska po datotekah o posameznih zaposlitvah

Deli na:
Poslanka LMŠ Jerca Korče: Ni naloga Knovsa, da brska po datotekah o posameznih zaposlitvah

Poslanka LMŠ Jerca Korče. - Foto: Primož Lavre

Po tistem, ko je Sova v sredo sporočila, da komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ne bo posredovala dokumentov o kadrovanju, so se danes odzvali tudi politiki in odprli več vprašanj. Med drugim glede pristojnosti Knovsa in uhajanja informacij, kar mu očita Sova, ter tudi, ali je Sova dokumente vseeno dolžna posredovati.

Pooblaščena komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Žan Mahnič (SDS), sestavljali pa še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je minuli teden namreč opravila nenapovedan nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), kjer je preverjala kadrovanje v agenciji v času vlade Marjana Šarca.

V sredo je Sova sporočila, da Knovsu ne more posredovati zahtevanih podatkov glede kadrovanja, saj da je "močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov". Kot je med drugim navedla, je eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi.

Danes sta se odzvali članici Knovsa. Jerca Korče (LMŠ) je v izjavi v DZ poudarila, da Knovs ni nad drugimi organi. Ima svojo vlogo, to je parlamentarni nadzor nad operativnim delovanjem in izvajanjem nalog obveščevalnih in varnostnih služb. Nikakor pa "to ne pomeni, da je v naši pristojnosti bodisi izvajanje revizije finančnega poslovanja teh organizacij bodisi vtikanje v vodenje kadrovskih postopkov".

Danes so se odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. "Pustimo pristojni inšpekciji, da opravi strokovni nadzor. Knovs opravlja politični nadzor, ki pa zadnje čase deluje vse bolj nenavadno," so navedli.

Za to je pristojen inšpektorat, finančno poslovanje pa je pristojnost računskega sodišča, je dejala Korčetova. Strinja se, da je naloga članov Knovsa, da sporočijo pristojnim organom, če zaznajo sum nepravilnosti na katerem koli področju. Ni pa naloga Knovsa, "da brska po datotekah o posameznih zaposlitvah".


Po njenem mnenju je tudi zaskrbljujoče, da so dokumente, ki so prišli iz Sove, v sredo zvečer najprej pridobili mediji, medtem ko jih je sama preko sistema DZ prejela danes zjutraj.

Monika Gregorič pa je zaskrbljena in ogorčena nad tem, da se o zadevah, ki se dogajajo na Sovi - tako glede morebitnega spornega zaposlovanja kot nadzora nad delovanjem Sove - javno polemizira. Poudarila je, da so poslanci zavezani molčečnosti in bi vse to moralo potekati za zaprtimi vrati. Prav zato danes vsebinsko ni želela komentirati zadeve.

"Sova je temeljna institucija civilnega obveščevalno-varnostnega sistema in s tega vidika je tajnost osnova njenega delovanja. To smo ji dolžni zagotoviti za nadaljnjo kredibilnost njenega dela," je še poudarila poslanka. zagotovila je, da tajnih podatkov ona ni izdajala. Strinja pa se, da se morajo vse nepravilnosti odkriti.



Tudi vprašanje, ali je Knovs pristojen za vpogled v kadrovanje agencije, se bo po njenem mnenju pokazalo v nadaljnjih postopkih.

Danes so se odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. "Pustimo pristojni inšpekciji, da opravi strokovni nadzor. Knovs opravlja politični nadzor, ki pa zadnje čase deluje vse bolj nenavadno," so navedli. Namige, da je posredoval pri zaposlitvi konkretne uslužbenke na Sovi, pa je Šarec, kot so spomnili v kabinetu, že označil za popolnoma neresnične.

Odzivi drugih politikov so različni. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes po koalicijskem srečanju dejal, da odločitev Sove za zdaj težko komentira, si bo pa zadeve pogledal. Prav tako se ni opredelil, ali je v pristojnosti Knovsa tudi vpogled v kadrovanje Sove.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je poudaril, da je treba na vseh straneh spoštovati zakone in pravila igre. S komentarjem glede očitkov o zaposlitvi posameznice na Sovi bo počakal na konkretne podatke. Na vprašanje, ali zaupa predsedniku vlade, pa je odgovoril: "V tem primeru ne poznam zadeve. Pri vsem drugem mu zaupam."

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v izjavi po seji vlade poudarila, da za DZ in Knovs po njenem mnenju noben dokument iz Sove ne bi smel biti tako tajen, da ga ne bi dobila. Morajo pa člani Knovsa istočasno po njenih besedah vedeti, kako se s temi dokumenti ravna, sicer so tudi sami odgovorni za to, kako se podatki iz njih razkrivajo.