bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

olimpija Ekipa24.si

Kakšna bomba! Stožice so se tresle, Agba z vso ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

dokovic Ekipa24.si

Kaj se dogaja z Đokovićem? Lahko njegove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Naključno razkritje, napačna kuverta in amaterski direktor Sove Janez Stušek

Deli na:
Naključno razkritje, napačna kuverta in amaterski direktor Sove Janez Stušek

Janez Stušek, direktor Sove - Foto: Primož Lavre

Ne le, da smo povsem po naključju razbrali naslovnika kuverte, ki jo je brezskrbno v centru Ljubljane prenašal direktor Sove Janez Stušek. Na Sovi trdijo, da v kuverti ni bilo dokumentov agencije. Postavlja se torej vprašanje: če je bila vsebina zasebne narave, zakaj potem kuverta MNZ s plačano poštnino?

Minilo je že deset dni, odkar je fotoreporter našega tednika na Kotnikovi ulici sredi Ljubljane »zasačil« direktorja Slovenske obveščevalno- varnostne agencije Janeza Stuška, od slednjega pa še vedno nismo prejeli vseh pojasnil, za katere smo zaprosili.

Stuška je fotoreporter v dopoldanskih urah fotografiral, medtem ko je ta čakal, da ga odpelje službeni šofer, pri čemer je pod roko nosil večjo kuverto. Morebiti se je na Kotnikovi nahajal, ker je imel opravke na ministrstvu za notranje zadeve, ki ima prostore tudi tam.

Vodje obveščevalnih služb naj bi bili ljudje, ki znajo pred vsemi, kaj šele pred širšo javnostjo prikriti svojo korespondenco, žal pa je sedanji direktor Sove Stušek upravičil svoj »sloves«. Torej, da je postal šef obveščevalcev ne zato, ker bi imel kaj pojma o tej dejavnosti (kot dosedanji odvetnik nima nobenih izkušenj s tega področja), pač pa očitno zaradi lojalnosti premierju Janezu Janši.

Tako je nonšalantno v rokah prenašal večjo kuverto, naslovnika pa se je dalo s fokusiranjem razbrati s posnetkov. To bi sicer »zmogel« od daleč že vsak malo boljši fotoaparat. Šlo je za eno od zasebnih splošnih zdravstvenih ambulant. Naslovnika smo za potrebe članka izbrisali. Pozornost nam je pritegnilo, da je bila kuverta z oznako MNZ in plačano poštnino.

Na Sovo smo zaradi tega naslovili vprašanje, zakaj je Stušek uporabil kuverto MNZ, če je šlo za službeno pošto. Ni namreč uslužbenec MNZ. Z urada vlada za komuniciranje (Ukoma) smo prejeli pojasnilo, da v kuverti ni bilo dokumentov Sove. Glede na to pojasnilo smo jim poslali dodatni vprašanji.

Če je šlo za zasebno pošto od Stuška, zakaj je uporabil kuverto MNZ s plačano poštnino? Če pa je šlo morda za pošto MNZ, zakaj vendar direktor Sove prenaša pošto tega ministrstva. Saj menda nima funkcije poštarja MNZ. Z Ukoma so odgovorili, da dodatnih pojasnil ali komentarjev v zvezi z zadevno kuverto agencija ne posreduje.

Foto: Primož Lavre - Janez Stušek, direktor Sove

Če je Stušek kuverto MNZ s plačano poštnino uporabil za svoje zasebne zadeve, je vsekakor problem, zakaj bi mu to morali plačevati davkoplačevalci. Res gre za majhen znesek, vendar je simbolno še kako pomembno, da nekdo na tako visokem položaju tega ne jemlje po domače.

Večji problem pa je, da se vodja obveščevalcev okoli sprehaja na način, da lahko vsakdo razbere, komu je namenjena njegova pošiljka. Če je to povsem po naključju razkril naš fotoreporter, je Stušek za tuje obveščevalce, katerih naloga je med drugim spremljanje slovenskih »kolegov«, navaden amater. To glede na njegov položaj žal ni samo njegov problem.