pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poglejte to »tamponsko cono« med Janšo in Kučanom – ne smeta sedeti čisto skupaj (FOTO)

Deli na:
Poglejte to »tamponsko cono« med Janšo in Kučanom – ne smeta sedeti čisto skupaj (FOTO)

Janez Janša in Milan Kučan na predstavitvi Ruplove knjige - Foto: Bobo

Nekdanji politik Dimitrij Rupel je v ljubljanski knjigarni Konzorcij predstavil knjigo Voditelji Slovenije. Avtor v njej popisuje prelomne dogodke v slovenski politiki med leti 1988 in 2009. Osredotoča se na delo Jožeta Pučnika, Janeza Drnovška, Milana Kučana in Janeza Janše, ki so po mnenju avtorja odločilno prispevali k slovenski osamosvojitvi. Janša in Kučan sta kot gosta dogodka sedela v prvi vrsti, med njiju pa je organizator preudarno posedel še predsednico uprave Mladinske knjige Simono Mele in članico uprave MK Karmen Pangos kot "tamponsko cono" med posameznikoma, ki najbolj zaznamujeta polarizacijo slovenske politike.

Rupel je na predstavitvi dejal, da se je na štiri omenjene politike osredotočil tudi zato, ker so bistveno zaznamovali slovensko politično, kulturno in gospodarsko življenje po koncu hladne vojne. "Brez teh štirih ljudi slovenske države ne bi bilo," je poudaril.

Rupel meni, da bi knjiga Voditelji Slovenije lahko bila eden od priročnikov za slovensko zgodovino. "Vprašanja, ki jih odpiram, so izpitna vprašanja za bodoče državnike," je ocenil Rupel.

Foto: Sa.R. - Rupel, Janša in Omerza.

Na vprašanje, kakšne bi morale biti značilnosti dobrega državnika, je dejal, da sta bistveni vljudnost in pripravljenost sprejemati odločitve z opozicijo. Državniki so po njegovem mnenju "ljudje, ki jim ni mogoče očitati, da zlorabljajo svoj položaj. Zadnje čase pa je postala politična kultura, ki jih naši sedanji politiki uporabljajo, zelo trdi, neprijazni, bi rekel, uničevalni".



Predstavitve sta se na Ruplovo povabilo udeležila tudi Janša in Kučan, ki sta pozdravila izid knjige. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janša je dejal, da je stvarnost zelo zapletena in "jo velikokrat razumemo šele, ko postane zgodovina". Po njegovih besedah je ravno iz knjig o osamosvojitvi izvedel veliko o ekonomiji in drugih področjih v tem času.

"Slovenska osamosvojitev je zelo velik, mora biti tudi najboljši in najpomembnejši projekt, ki smo ga Slovenci v svoji zgodovini uresničili. Je kot veliko drevo, ki raste iz mnogih korenin, zato se ga ne da razumeti preko enostranskega prikazovanja, ki je v glavnem veljalo ali pa velja še zmeraj," je poudaril prvi predsednik Slovenije Kučan.