Revija Reporter
Slovenija

Poglejte, s kakšnimi vilicami je jedel komunistični samodržec Edvard Kardelj

Biserka Karneža

14. okt. 2017 6:00 Osveženo: 18:37 / 14. 2. 2024

Deli na:

Edvard Kardelj

Arhiv Reporterja

Kje je pristala vilica iz filma Lepa sela lepo gore in le kdo je bil na dražbi tako nor, da je odkupil jedilni servis z inicialkami Edvarda Kardelja?

Viljuški, enemu izmed likov iz legendarnega srbskega filma Lepa sela lepo gore, je vilica, srbsko viljuška, pomenila zelo veliko. Vedno jo je imel obešeno okoli vratu, zato je po njej dobil vzdevek, z njo je hotel tudi dokazovati velikosrbsko zgodovino. »Ali veš, ti nesreča, da so Srbi najstarejši narod? Dokler so Švab in Anglež in Američan pred šeststo leti še jedli svinjo z rokami, smo mi (Srbi, op. p.) jedli po gosposko, z vilico!« je vpil Viljuška in zagrabil svojo okoli vratu obešeno vilico.

Le koliko je komunističnemu samodržcu Edvardu Kardelju s psevdonimom Sperans, ki je tako sovražil meščane, da je zanje zahteval množične izvensodne poboje, pomenil dragocen meščanski jedilni servis znamke Berndorf, na katerem so bile vgravirane njegove inicialke? V originalni šatulji iz alpake je bilo shranjenih 12 vilic, 10 kavnih in 12 velikih žlic in 11 nožev, na vseh kosih pa so bile vgravirane inicialke E. K. (Edvard Kardelj). V zgornjem pokrovu šatulje naj bi bila vpeta avstrijska zastava, to naj bi dokazovalo, da je Kardelj prejel servis kot protokolarno darilo. Na isti dražbi, kjer je bil morda tudi prodan ta servis, je bilo mogoče kupiti še protokolarne jedilne liste, narejene v čast njegovi šestdesetletnici, pa tudi sedemdesetletnici …

Mimogrede, jedilni pribor in jedilni listi so verjetno že zamujena priložnost, saj je od dražbe minilo že dobro desetletje, še vedno pa imate priložnost na Bolhi. Prodajajo komplet petih Kardeljevih knjig o samoupravljanju.