Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Katanec o ukrajinskih tekmecih: Imamo velike možnosti, da gremo na EP

Deli na:
Katanec o ukrajinskih tekmecih: Imamo velike možnosti, da gremo na EP

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je v Nyonu na žrebu dodatnih kvalifikacij za Euro 2016 za tekmeca dobila Ukrajino. Selektor Srečko Katanec ima nanjo lepe spomine, saj je leta 1999 tudi kot selektor takratno "zlato generacijo" popeljal na EP 2000 prav prek Ukrajincev. Tudi tokrat pravi, da ima njegova vrsta lepe možnosti za preboj v Francijo.

Katanec pravi, da ne čuti nič posebnega glede tega, da je Slovenija dobila Ukrajince, torej tekmece izpred 16 let. "Ne bi govoril o nobenih čustvih. To je že precej nazaj. Nogomet se spreminja. Ne dajem nič na to. Bistvo je, da pridejo fantje dobro pripravljeni, mi v strokovnem štabu se bomo tudi dobro pripravili. Vemo, kakšni so Ukrajinci," je uvodoma dejal selektor.

"Dodatne kvalifikacije niso običajne tekme, igra se v treh dneh, pritisk je drugačen, nogomet je drugačen. Bomo videli, v kakšen stanju bomo mi, v kakšnem bodo Ukrajinci. Kdor bo boljši, naj zmaga. Mislim pa, da imamo velike možnosti, da gremo na EP v Francijo," je pozitivno nastrojen Katanec.

Ta se je dotaknil še samega žreba. "Žreb se mogoče komu zdi ugoden, meni osebno, saj veste kakšen sem, pa ... Na žreb ne dam preveč. Usoda ali žreb nam je namenil Ukrajino. Možnosti so 50-50. Vsaka tekma se začne z 0:0. Če se nekomu danes neka opcija zdi dobra, pa je lahko čez en mesec položaj povsem drugačen. Takoj se moramo začeti pripravljati na Ukrajino, pregledati vse njene tekme iz teh kvalifikacij. Kot sem rekel, vsaka tekma se začne z 0:0, potem pa kar bo, bo," je zaključil selektor.

Na družbenem omrežju Twitter se je po žrebu oglasil tudi občasni reprezentant in član Koebenhavna Benjamin Verbič, ki je v angleškem jeziku zapisal: "Torej, naša zadnja ovira do Eura je Ukrajina. Težak žreb, toda naredili bomo vse, da se kvalificiramo v Francijo!"

Slovenci imajo sicer proti Ukrajincem pozitivne izkušnje, na štirih tekmah so dosegli dve zmagi in dva nedoločena izida. Trenutno pa je glede na stanje na lestvici Mednarodne nogometne zveze v boljšem položaju Ukrajina, ki je 24., Slovenija pa 46.

"Bil sem star 16 let, ko sta se Slovenija in Ukrajina pomerili v dodatnih kvalifikacijah za EP 2000. Gledal sem obe tekmi. Mislim, da je bila Ukrajina takrat močnejša, a tega ni znala potrditi na zelenici. Te izkušnje moramo uporabiti. Proti ekipam, kot sta Španija ali Francija, ni treba iskati dodatnih motivacijskih prijemov, toda proti Sloveniji moramo odigrati z dvojno dozo motivacije. Imamo lepo priložnost za uvrstitev na EP v Francijo, zato moramo dati vsi vse do sebe," je za spletno stran Uefe povedal Taras Stepanenko, vezist Šahtarja iz Donjecka.

Pomočnik ukrajinskega selektorja Oleksandr Zavarov pa meni, da je Slovenija ugoden tekmec. "To je bil dober žreb za nas. Pomembno bo, da si na prvi tekmi priigramo določeno prednost. Pomembno pa je tudi to, da ne podcenimo Slovenije, kar je bil bržčas primer v preteklosti. Naši igralci se morajo dvoboja lotiti s popolno mero odgovornosti."

Slovenija bo prvo tekmo v Ukrajini igrala 14. novembra ob 18. uri po srednjeevropskem času, povratno pa ob 20.45 tri dni pozneje. Nogometni zvezi obeh držav bosta prizorišči obračunov določili v prihodnjih dneh.