pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Slovenski narod se mora soočati s svojo polpreteklo zgodovino

Deli na:
Pahor: Slovenski narod se mora soočati s svojo polpreteklo zgodovino

Foto: Bobo

Slovenska polpretekla zgodovina je kot bumerang, ki se vrača nazaj, zato se slovenski narod z njo mora soočati, je dejal predsednik republike Borut Pahor po podelitvi priznanja Jabolko navdiha patru Bogdanu Knavsu in predsedniku NOB Nova Gorica Vladimirju Krpanu za mašo za žrtve vojne. Izpostavil je, da si ljudje želijo strpnosti in sprave.

Pahor je dejal, da se je potrebno vprašati, kako se soočiti z zgodovino, da bo zadoščeno resnici in dostojanstvu. Iz svetlih strani zgodovine bomo po njegovih besedah morali izvleči nauk zgodovine, iz temnih opomin za naša prihodnja ravnanja, da bomo ne glede na razlike v pogledih na preteklost znali živeti skupaj strpno in povezani kot narod.

Kot je povedal predsednik, je ta zamisel skupne maše "sama po sebi vredna občudovanja v svojem plemenitem sporočilu". Tisto pa, kar je po mnenju Pahorja še bolj pomembno od poteze sprave, je navdušenje ljudi in sprejemanje sporočila sprave za svoje vodilo. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se je javnost na to pobudo tako pozitivno odzvala.

V zadnjih letih so že bili poskusi v smeri sprave, vendar jih ena ali druga javnost ni želela kot take sprejeti, je izpostavil predsednik. Tokrat je bilo po njegovih besedah drugače, saj je javnost to dejanje pozdravila. To kaže, da ljudje želijo preseči razdvojenost ter iti po poti strpnosti in sprave. "Morda bo zamisel šla naprej, saj je to dobro in koristno za prihodnost slovenskega naroda," je še dodal Pahor.



Predsednik Območnega združenja zveze borcev NOB Nova Gorica Krpan je poudaril, da pri 49 borčevskih krajevnih organizacijah že razmišljajo, kako bi ta spravna dejanja nadaljevali. "Dobra misel dobro pot najde," je dejal. Nekaj poskusov, da bi presegli razdeljenost je po njegovih besedah že bilo. "Čas celi rani, vendar se te celijo hitreje, če kdo pomaga", je še dejal Krpan.

Po besedah duhovnika Knavsa, ki je lani deloval na Sveti Gori, sedaj pa je gvardijan frančiškanov v Šiški, si ljudje želijo medsebojnega spoštovanja kljub različnim pogledom. To pa je po njegovem pot, ki lahko pelje naprej. Sporočilo tega dogodka je po prepričanju patra, da si ljudje želijo sprave, zato je treba graditi na tistem, kar nas povezuje.

Pater Knavs in predsednik NOB Nova Gorica Krpan sta dala pobudo za skupno mašo na Sveti Gori za padle partizane, talce, internirance in druge žrtve vojne, do katere je prišlo oktobra lani. Za to dejanje sta bila imenovana za osebnosti Primorske 2013, januarja pa sta bila tudi imeni tedna na radiu Val 202.