evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o številkah vlade: Luknja v slovenskih bankah je precej višja, okoli 8 milijard

Deli na:
Janša o številkah vlade: Luknja v slovenskih bankah je precej višja, okoli 8 milijard

Foto: Bobo

Luknja v slovenskih bankah je približno 8 milijard evrov, na ravni letnega proračuna Slovenije, je predsednik SDS Janez Janša povedal na predstavitvi Bele knjige slovenske osamosvojitve na Ptuju.

Bančna luknja po besedah Janeza Janše ni velika 3 milijarde niti 4,7 milijard evrov. "3 milijarde se potrebuje za dokapitalizacijo 3 nacionalnih bank. Razlika v znesku 1,5 milijarde bo potrebna, da se dokapitalizira ostale banke, ki niso ali so posredno v državni lasti. Temu je treba dodati še najmanj 450 milijonov za obe banki, ki sta že v likvidaciji – Factor banko in Probanko. Za ta del zapiranja bančne luknje potrebujemo skoraj 5,2 milijardi evrov. Hkrati nam je danes finančni minister povedal, da se bo iz treh državnih bank na slabo banko preneslo še za 4,5 milijarde slabih terjatev. Vseh slabih terjatev v slovenskem bančnem sistemu je za več kot 8 milijard evrov. Država bo izdala še za 1,6 milijarde evrov obveznic, ki bodo šle takoj v javni dolg.

Tako smo prišli do številke približno na ravni letnega proračuna Slovenije, zberemo približno 8 milijard evrov in to je obseg bančne luknje z možnostjo nekajodstotnega odstopanja. S tem denarjem plačamo pokojnine vsem slovenskim upokojencem za dve leti. To je četrtina letnega BDP. Ta strošek si naenkrat Slovenija lahko privošči samo na račun vsega ostalega. Danes je vlada zapravila elegantno priložnost, ki je obstajala, to pa je, da za sanacijo bančnega sistema dobimo pomoč ESM mehanizma, to je družinskega sklada evroobmočja, v katerega smo Slovenci vplačali 340 milijonov evrov in kjer se denar dobi po obrestni meri ECB 0,25%. Ta denar se ne šteje v javni dolg, ker se pretvori v lastniške deleže v teh bankah. In ravno to je problem. Lastništvo tega sklada v slovenskih bankah je tisto, kar slovenska vlada noče, ker bi s tem prišlo do diskuntinuitete, postavile bi se nove uprave, novi nadzorni sveti, ugotavljala bi se odgovornost za takšno stanje. Bojazen je pred tem, da bi monopoli izgubili moč in da bi tisti, ki so to povzročili, kadarkoli odgovarjali.