Revija Reporter
Slovenija

Pahor ni zadovoljen s kandidati za namestnika predsednika KPK

STA

18. dec. 2017 15:49 Osveženo: 15:49 / 18. 12. 2017

Deli na:

Borut Pahor

Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor po prvem javnem pozivu za imenovanje namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ni imenoval nobenega od predlaganih kandidatov.

Kot je pojasnil, z nobenim od njih ni bil zadovoljen do te mere, da bi ga imenoval na položaj, zato se je odločil, da kandidacijski postopek ponovi.
        
KPK je po Pahorjevih besedah zlasti zaradi krize v zadnjem času začela igrati bistveno pomembnejšo vlogo pri preprečevanju in odkrivanju korupcije in tudi pričakovanja javnosti so bila visoka. Vsaj del javnosti pa je bil z delovanjem sedanje komisije nezadovoljen in je pričakoval uspešnejše delo, je dejal.

Kot je poudaril Pahor, se odloča za imenovanje namestnika predsednika KPK za naslednjih pet let, ne samo za čas do izteka mandata sedanjega predsednika Borisa Štefaneca in njegovega namestnika Igorja Lambergerja. Njegova vest in izkušnje iz javne razprave mu zato nalagajo, da stori vse, kar je v njegovi moči, da imenuje kandidatko ali kandidata, ki bo izpolnil visoka pričakovanja.

Izbirna komisija, ki je Pahorju izmed osmih kandidatov v izbiro predlagala Mateja Menceja, Mileno Pečovnik in Sandija Sendelbaha, je njegovo odločitev sprejela s simpatijami in razumevanjem, je dodal.