Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Slovenija

Pahor je Janši dal teden dni časa, da sprejme ali zavrne mandatarstvo

Deli na:
Pahor je Janši dal teden dni časa, da sprejme ali zavrne mandatarstvo

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku SDS Janezu Janši dal teden dni časa, da se odloči, ali bo sprejel mandatarski položaj.

Predsednik republike Borut Pahor je danes Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih mest, uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja. Ob tem sta se sporazumela, da ima Janša teden dni časa, da ga seznani, ali kandidaturo sprejema, ali ne.

Kot je po srečanju pojasnil Pahor, trenutno nihče, tudi Janša ne, nima zagotovljene potrebne parlamentarne podpore za izvolitev na premiersko funkcijo. Zato sta se z Janšo dogovorila, da ga z odločitvijo o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, uradno seznani najpozneje do naslednjega četrtka, 19. julija, do 14. ure. "V kolikor bo kandidaturo sprejel, jo bom še istega dne napotil v državni zbor," je dejal.

Ob tem je znova prosil predstavnike vseh parlamentarnih strank, da sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za predsednika vlade. "Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede koalicijskega sodelovanja z njim. Čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh," je dejal.

"Ne vem, ali bo gospodu Janši v tednu dni uspelo pridobiti potrebno politično podporo ali ne. To je najprej in predvsem njegova naloga. Vem pa, da bo prihodnji teden zelo pomemben glede splošnega občutka politike in celotne javnosti, ali smo se sposobni pogovarjati in vključevati, ali zavračati pogovore in izključevati," je večkrat poudaril.Janša je ob tem spomnil, da SDS do zdaj ni poskušala na organiziran način sestavljati koalicije, saj da so "čakali do razjasnitve nekaterih zadev". Glede na Pahorjevo odločitev pa "se bomo zdaj poskušali na organiziran, neformalen način lotiti preverjanja, ali lahko sestavimo neko trdno koalicijo za tekoči mandat," je dejal Janša.

Glede na to, da pogovori šestih strank brez SDS pod okriljem LMŠ še potekajo, bodo po Janševih napovedih čakali do ponedeljka. "Bom pa predsednikom in predsednici parlamentarnih strank že danes poslal vabilo na pogovor z osnovo zamislijo", kako naj bi to potekalo, je dejal Janša.

Kot je dejal, bo predlagal dvofazna pogajanja. Najprej bo preveril, ali je sploh zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo za Slovenijo. Če se bo izkazalo, da je, bo kandidaturo za mandatarja prihodnji teden sprejel, in v drugi fazi bodo stekla programska pogajanja. Na ta je SDS pripravljena s 14 delovnimi skupinami in predlogom izhodišč.

Če Janša kandidature ne bo sprejel, bo Pahor preveril, ali je uspelo komu drugemu pridobiti večinsko podporo v DZ. Zlasti pa bo počakal do 23. julija, ko se izteče rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, saj predsednik pričakuje, da bo takrat nastopil "čas za streznitev v političnem prostoru", ko "bomo vsi soočeni z dejstvom, da brez pogovorov čez ostra politična razmejevanja ne bo moč sestaviti nove slovenske vlade".

Loading...