pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Osem polovic svinjskih glav na gradbišču džamije, Islamska skupnost obtožila Reporter

Deli na:
Osem polovic svinjskih glav na gradbišču džamije, Islamska skupnost obtožila Reporter

Foto: Islamska skupnost

Na gradbišču v Ljubljani, kjer Gorenje projekt gradi džamijo, so včeraj zjutraj našli svinjske glave. Bile so štiri, in sicer presekane na pol, torej je osem polovic glav živali, ki jih imajo mesojedci zelo radi, še posebej njihovo meso pečeno na žaru. Za muslimane so umazane živali, zato jih ne jedo, vsako provokacijo s svinjino pa imajo žalitev.

Informacijo je za Reporter potrdila Nataša Pučko, tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana. »Policijska uprava Ljubljana je bila danes okrog 9.ure obveščena o dogodku po katerem sprašujete. Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je neznani storilec preko noči na Kurilniški ulici v Ljubljani, na gradbišče odvrgel živalske kadavre (svinjske glave). Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297.členu Kazenskega zakonika. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo,« je sporočila Pučkova.

Policija je obvestila ustrezne službe, da so glave odstranili.

Islamska skupnost je že našla krivca. To je revija Reporter. Na svoji spletni strani so v obvestilu z naslovom Reporterjevo hujskanje in svinjske glave zapisali: »V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani. V torek, 12. januarja 2016, je bil objavljen članek ”Ljubljanska džamija pospešeno raste v nebo”, s katerim so ponovno hujskali in negativno pisali o gradnji džamije. Tudi nekateri drugi slovenski mediji oziroma novinarji se pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih. Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja. V Islamski skupnosti ta napad razumemo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Mogoče je to rezultat Reporterjevega konstantnega hujskanja proti džamiji in pozivanja, da se gradnja ustavi. Ne glede na tovrstne napade posameznikov bo Islamski kulturni center objekt, ki bo širil razumevanje, toleranco in spoštovanje med ljudmi. IKC bo obogatil Ljubljano, slovensko družbo in celotno Slovenijo, ki je v preteklosti pokazala in dokazala, da zna živeti strpno in so njena vrata odprta za vsakogar, ki je dobronameren in iskren. Tudi v prihodnje bomo gradili duh spoštovanja in se borili zoper kakšnokoli sovrštvo. Sovraštvo je bolezen duha in varnostni problem. Pozivamo Vlado Republike Slovenije, Mestno občino Ljubljana, Katoliško cerkev, Srbsko pravoslavno cerkev, Evangeličansko cerkev in druge ustanove, da se opredelijo o tem, ali je v času velikih svetovnih izzivov način, na kateri mediji, kot je Reporter, pozivajo na linč, sprejemljiv za slovensko javnost.«

Včeraj smo objavili članek in fotografije o gradnji džamije v Ljubljani. Islamska skupnost nam zdaj očita, da smo »so ponovno hujskali in negativno pisali o gradnji džamije.« Kaj smo napisali. Objavljamo celoten članek:

»Najbolj opazna stvar islamizacije so džamije, ki jih je denimo v Veliki Britaniji okoli 1.000, v Franciji pa že prek 2.000. Letos naj bi bila zgrajena prva faze džamije tudi v Ljubljani, ki bo z 12 metrov visokim glavnim objektov, 24 metrov visoko molilnico in 40 metrov visokim minaretom kazila arhitekturo prestolnice.

Stala bo okoli 35 milijonov evrov, glavni sofinancer pa je Katar, ena najbolj spornih in zadrtih držav na svetu, kjer množično kršijo človekove pravice. Okoliščine financiranja še do danes niso natančno pojasnjene.

Lepo in toplo zimsko vreme pomaga Gorenje Projektu, da njegovi delavci hitijo z gradnjo džamije oziroma Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Prva faza naj bi bila končana letos, župan Zoran Janković, ki gradnjo džamije vidi kot neko vrsto povojne »sprave«, pa napoveduje, da bo že letos v novem objektu, ki je, kot nas učijo izkušnje iz drugih evropskih držav, tudi objekt za politično delovanje, kjer so zbirajo tudi ekstremisti, muslimanski kleriki pa marsikje po Evropi iz prižnic džamij  spodbujajo terorizem, noč Korana.

Damir Črnčec se je pred tedni vprašal: »Francija bo zaprla 160 mošej, ker so v nasprotju z ustavnimi vrednotami. A mi že vemo, kdo in s kakšnimi vrednotami financira džamijo v Ljuboljani?«

V intervjuju za Reporter pa je dejal, da bi morala slovenska zakonodaja preprečevati kakršnokoli financiranje islamske radikalizacije na našem ozemlju, pri čemer je posebej izpostavil denar, ki v Evropo prihaja iz Saudske Arabije in Katarja, kjer najbolj podpirajo islamsko radikalno in teroristično dejavnost. Glede financiranja džamije v Ljubljani bi, kot je poudaril, veljalo razmisliti o zaustavitvi gradnje, dokler se ne zagotovi, da to ne bo ustanova za šeriatizacijo.«

 

 

 

IZJAVA UREDNIŠTVA O NAPADU ISLAMSKE SKUPNOSTI NA REPORTER

Povezovanje revije Reporter s tem dogodkom je brez osnove in zlonamerno. Zapis na spletni strani Islamske skupnosti pomeni nedopusten napad na svobodo tiska! Kritično pisanje o gradnji džamije v Sloveniji za zdaj še ni prepovedano.

Islamska skupnost s svojo izjavo izreka neke vrste fatvo nad Reporter, ker zaradi spornega financiranja kritično piše o gradnji džamije v Ljubljane. Revija Reporter ima kot tednik, ki je zavezan svobodi, zlasti svobodi govora, pravico do pomislekov v zvezi z gradnjo džamije, saj jo financira država Katar, kjer vlada šeriatsko pravo. V zvezi z džamijami, ki jih je financiral Katar ali Savdska Arabija, na Zahodu že imajo probleme, zato so tam nekaj džamij, pri katerih obstaja nevarnost, da se spodbuja terorizem, zaprli.

V Sloveniji imamo po ustavi zagotovljeno svobodo tiska, in ta svoboda ni omejena, niti ko gre za poročanje o delovanju verskih skupnosti. Če ne bi bilo tako, potem mediji ne bi mogli kritično pisati tudi o delovanju Katoliške cerkve.

Ob tem grobem napadu Islamske skupnosti na Reporter bi lahko povlekli paralele s kritičnim pisanjem o dogajanju v Katoliški cerkvi – najbrž ni Dnevnik, Mladina ali kak drug slovenski medij kriv, da vandali pišejo grafite po zidovih katoliških cerkva, tako kot tudi Reporter ne more biti odgovoren za odvržene svinjske glave na gradbišču ljubljanske džamije.

Če pa je namen Islamske skupnosti omejevanje medijske svobode ali prikrita (odkrita) grožnja z obračunom nad novinarji, ki bi si drznili kritično pisati, potem pa je nujno, da ukrepa policija in zavaruje varnost ljudi in z ustavo zajamčene človekove pravice in svoboščine.

Sicer pa obsojamo vsako obliko verske nestrpnosti v obe smeri in se zavzemamo za svobodo govora, da tudi tisti, s katerimi se ne strinjamo, svobodno povedo svoje mnenje.

 

Do kakšnih norosti lahko pride v zvezi s takimi zločini, je pokazal zadnji primer v mestu greha – Las Vegasu. Vsi razpoložljivi policisti so začeli iskati moškega, ki so ga nadzorne kamere posnele, ko je na kljuko vhodnih vrat v džamijo dal rezine surove slanine. Ker ga nikakor niso ujeli, se je v zadevo vključila še FBI, ki je ponudila nagrado 5.000 ameriških dolarjev tistemu, ki jih pripelje na sled za tem »okorelim« zločincem.

V otroškem vrtcu Saibanti v italijanskem mestu Rovereto (južno od Trenta) so morali na igrišču odstraniti igralo v obliki prašička, ker naj bi bilo to žaljivo za muslimane, konec novembra lani so svinjske glave pričakale begunce in migrante na vhodu v begunsko taborišče v mestu Enschede na Nizozemskem.