evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Partizanski zločini: ubili so jih s strelom v glavo in pahnili globoko v prepad

Deli na:
Partizanski zločini: ubili so jih s strelom v glavo in pahnili globoko v prepad

Prenos Lavrencicevih iz soteske Legrade pod Prosnidom

Lavrenčičeve (Licjotove) iz vasi Logje so partizani odgnali v Prosnid. Na previsu nad potokom Legrada (desnim pritokom Nadiže) so jih ubili s strelom v glavo in pahnili globoko v prepad ob Legradi. Tam so jih domačini zasilno zagrebli v plitve jame.

Mašno oblečene Licjotove so pod stražo odvedli skozi vas in dol k mlinu ob Nadiži, kjer zavije steza na Robidišče, druga pa v Prosnid. Usmerili so se v Prosnid. Po pripovedovanju vaščanov Prosnida so jih zaprli v enega od senikov pod vasjo. Tam so jih imeli zaprte vso noč do popoldneva drugega dne. Ali se je z njimi kdo pogovarjal in kaj, ni znano. Očividec, domačin iz Prosnida, je povedal Ložanom (prebivalcem vasi Logje), da je celo govoril z njimi in jim svetoval, naj pobegnejo, toda temu naj bi se odločna gospodinja, mati in žena uprla, rekoč: »Nimamo zakaj bežati, bodo že zvedeli, da smo nedolžni. Če pa utečemo, porečejo, ali ste videli, da je res, tako kot so bili osumljeni in izdani.«

Nekateri ljudje iz Prosnida so povedali, da so naslednjega dne trije fantje iz Prosnida skrivaj z italijanskimi daljnogledi opazovali dogajanje – vse tri so odgnali na previs nad potokom Legrada (desnim pritokom Nadiže). Vsakega posebej so ubili s strelom v glavo in ga pahnili globoko v prepad ob Legradi. Tam so jih potem zasilno zagrebli v plitvo jamo, da jih ne bi odnesel v deževju narasel potok.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN V TRAFIKI24