cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oman in Pahor na srečanju z mladimi za večjo enotnost med ljudmi in v politiki

Deli na:
Oman in Pahor na srečanju z mladimi za večjo enotnost med ljudmi in v politiki

Foto: Twitter

Slovenija še lahko postane uspešna država, a zanjo potrebujemo liberalno državo in v njej konservativno politiko, meni starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman. S predsednikom republike Borutom Pahorjem sta se na srečanju z dijaki Gimnazije Poljane strinjala, da sta za nadaljnji razvoj nujni narodna sprava in večja konstruktivnost v politiki.

Predsednik republike Pahor in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SKZ) Oman sta danes, nekaj dni pred dnevom samostojnosti in enotnosti, z dijaki 4. letnika gimnazije Poljane spregovorila o spominih in pomenu dogodkov iz začetka 90. let.

Oman je v odgovorih na vprašanja mladih med drugim spomnil na ustanovitev SKZ leta 1988. Takrat je po njegovih besedah "priletela prva lastovka slovenske pomladi". Povzel je dogajanja v procesu slovenskega osamosvajanja, od ustanovitve Demosa in delovanja njegovega predsednika Jožeta Pučnika pa vse do uresničitve parlamentarne demokracije s prvimi svobodnimi volitvami leta 1990 in poznejše osamosvojitve.

Slovenijo so si tedaj predstavljali kot novo Švico, vendar pa "smo danes še daleč od tega". Eden glavnih razlogov je bil po oceni Omana sistem lastninjenja, prav tako pa se vse do danes ni uresničila točka Demosovega programa o tržnem gospodarstvu. Država bi morala skrbeti za ustvarjanje razmer za podjetništvo, ne pa da se gre sama podjetništvo, je poudaril.

Prav tako Oman opozarja na neenotnost slovenske politike. Kot je pojasnil, je povsem običajno, da se stranke pred volitvami spopadejo za mandat. Toda ko so volitve končane, bi morale "zakopati bojno sekiro" in delati v korist države. Pri nas pa opozicija, naj bo leva ali desna, ne prenese poraza na volitvah in skuša vladajočim porušiti vse, česar se lotijo, je opozoril.

Tudi med ljudmi nasploh je po njegovih besedah še vedno preveč razprtij. "Dokler se bomo Slovenci zmerjali z izdajalci in banditi, bomo vsak na svoji strani prepada. Na žalost to zmerjanje še kar traja," je opozoril. Če pa bi se bili pripravljeni pogovarjati o dogajanju v polpretekli zgodovini in če bi vsaka stran obžalovala storjene zločine, je sprava možna. "Je pa sprava potrebna," je pristavil Oman.

Pahor je povečini prisluhnil besedam Omana. Je pa ob tej priložnosti pojasnil, da ga je na pogovor z gimnazijci povabil, ker je bil prav Oman eden od ljudi, ki so v času osamosvajanja z upanjem zrli v prihodnost in razmišljali o alternativah. Podobno pa je o alternativah treba razmišljati tudi v današnjih kriznih časih.

Najbolj odločilno za razvoj države bo po njegovih besedah to, v kakšnem družbenem ozračju se bo proces odvijal - povezovalnem ali razdiralnem. Ob tem je Pahor napovedal, da si bo prizadeval za demokratičen dialog in narodno spravo.