profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vučić: Šešljeva politika bi nas izolirala od vseh na Balkanu in v Evropi

Deli na:
Vučić: Šešljeva  politika bi nas izolirala od vseh na Balkanu in v Evropi

Foto: Bobo

Srbski premier Aleksandar Vučić je bil po včerajšnji seji srbske vlade, posvečeni zadnjima sodbama na haaškem sodišču, kritičen do sodišča. Poudaril pa je, da politika velike Srbije ni in ne bo nikoli politika srbske vlade in da se bo odločno zoperstavil politiki vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, ki potiska Srbijo v preteklost in izolacijo.

Na novinarski konferenci, ki jo je v živo prenašala javna televizija, je dejal, da haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ni izpolnilo svojih osnovnih ciljev, predvsem v smislu prispevka k spravi v regiji.

Nasprotno, sodišče s svojimi razsodbami ves čas "zabija žebelj v krsto spečega Balkana", ki bi se moral ukvarjati s svojo prihodnostjo, ne pa z vojnami in preteklostjo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V svojem prvem odzivu na četrtkovo oprostilno sodbo Šešlja je dejal, da je bilo že od začetka jasno, da gre za politični proces, "tudi ko so ga iskali, ga izpustili in nato znova iskali". Ob tem je dodal, da si lahko samo zamislijo, kakšnemu posmehu bi bili izpostavljeni, če bi ga Haagu izročili pred 25 dnevi, ko so napisali sodbo in vedeli, da bo oproščen.

Poudaril je, da proti Šešlju osebno nima nič, da pa se bo njegovi politiki ostro zoperstavil, ker potiska Srbijo v izolacijo. "Ta politika potiska Srbijo v preteklost, nestabilnost, v probleme ter gospodarske težave. Ta politika bi nas izolirala od vseh na Balkanu in v Evropi," je ocenil Vučić.

Po izreku sodb prvemu predsedniku srbske entitete v BiH, Republike srbske Radovanu Karadžiću minuli teden in nato v četrtek Šešlju je še dejal, da je Srbija znova na političnem, gospodarskem in moralnem križišču. Državljane je pozval, naj bodo zavezani politiki miru, ki jo bo po njegovih besedah srbska vlada vodila še naprej.

Prav v času, ko je Srbija odprla prva poglavja v pristopnih pogajanjih z EU in se lahko pohvali z dobrimi fiskalnimi rezultati, je prišlo do novih političnih turbulenc, ki so jih povzročile sodbe haaškega sodišča, je poudaril.

Zagotovil je, da politika velike Srbije ni in ne bo nikoli politika srbske vlade. Srbija želi biti "stabilna in varna država" in se ne želi vračati v preteklost in čas negotovosti, je dejal.

Tako je odgovoril na novinarska vprašanja, ali se odpoveduje projektu velike Srbije in politiki iz 90. let prejšnjega stoletja, ko je s Šešljem delil enaka prepričanja kot član Srbske radikalne stranke. Vučić je spomni, da je pred osmimi leti zapustil stranko in da je "zaupanje ljudi pridobil z drugačno politiko".

Državljane Srbije je pozval, naj bodo drugačni od tistih, ki jim vsak dan pridigajo. Pozval jih je k spoštovanju tako bošnjaških kot hrvaških žrtev.

Ocenil je, da je Beograd po izreku sodbe Karadžiću poslal najbolj odgovorno in najbolj jasno sporočilo - da ne bo dovolil, da bi na podlagi sodb haaškega sodišča rušili Srbijo in Republiko srbsko. "To so naše zakonske in ustavne obveznosti," je dodal.

O tem, da bi Šešlja lahko prijeli na Hrvaškem, če bi jo obiskal, pa je dejal le, da upa, da se bo histerija polegla.

Povedal je še, da po sodbah Karadžiću in Šešlju nista pod vprašajem načrtovana obiska v Mostarju 12. aprila, kjer se je pripravljen srečati tako s hrvaškimi kot bošnjaškimi predstavniki, pa tudi ne v Jasenovcu ob 75. obletnici tamkajšnjega ustaškega koncentracijskega taborišča.

Srbska vlada se je s tem prvič odzvala na četrtkovo razsodbo haaškega sodišča, ki je Šešlja oprostilo v vseh točkah obtožnice, v katerih je bil obtožen, da je na Hrvaškem, BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993 storil vojne zločine in zločine proti človečnosti. Večinsko je presodilo, da tožilstvo obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma. Tožilstvo sedaj sodbo preučuje in se bo odločilo, ali se bo nanjo pritožilo.

Teden dni pred tem so sodniki Karadžića obsodili na 40 let zapora zaradi genocida v Srebrenici in obleganja Sarajeva ter drugih zločinov med vojno v BiH.