nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Z nekaterimi koraki stopamo po poti propadle Jugoslavije

Deli na:
Janša: Z nekaterimi koraki stopamo po poti propadle Jugoslavije

Foto: Bobo

"Politika, ki namesto, da bi racionalizirala funkcioniranje države, kjer so rezerve, obremenjuje ekonomijo, gospodarstvo, podeželje in vse tiste sloje, za katere misli, da niso njeni največji podporniki oziroma volivci, je napačna," je na včerajšnji predstavitvi Bele knjige slovenske osamosvojitve v Celju kritiziral vladno politiko predsednik SDS Janez Janša.

Vzhičenje nad tem, da se je država uspela zadolžiti na 1,5 milijarde evrov po visoki obrestni meri v času, ko je na voljo tudi cenejši denar in slovenski mediji to razglasijo za zmago, je po Janševem mnenju nerazumno. "Nekdanja Jugoslavija ob razpadu 20 milijard dolarjev zunanjega dolga, mi pa smo danes zadolženi za 24 milijard evrov."

Objavljamo povzetek s sds.si:

Predsednik SDS Janez Janša: »Z nekaterimi koraki danes stopamo po isti poti kot razpadla država Jugoslavija.«

Slovenija je zatavala, ker so jo pretežni čas tranzicije vodili tisti, ki je niso marali in so bili proti njenemu nastanku, ker v osamosvojitvi niso videli priložnosti zase, so si jih pa kasneje znali ustvariti.

Drevi je v Narodnem domu v Celju pod okriljem organizacije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve potekala predstavitev zbornika Bela knjiga slovenske osamosvojitve. Knjigo je zbranemu občinstvu ob priložnosti ustanovitve občinskega odbora združenja VSO v Celju  predstavil  predsednik SDS Janez Janša. V svojem nagovoru je orisal osamosvojitvene dni pred dobrimi 22 leti ter spomnil na nekatere dogodke, ki so pri nekaterih morda že šli v pozabo.

Predsednik SDS Janez Janša je uvodoma spregovoril o tem, da je pogovor o osamosvojitvi potreben, saj se še kako dotika sedanjosti in sodobnega časa, v katerem živimo. Opozoril je, da se je osamosvojitvene dogodke hotelo reinterpretirati ter spregovoril o tem, zakaj je bivši režim propadel. »Bivši režim je propadel, ker socializem ali komunizem oziroma totalitarni sistem ni sposoben preživljati samega sebe oziroma na nivoju nacije in družbe ni bil sposoben ustvarjati toliko kot se porabi,« je dejal predsednik SDS Janez Janša. Nadalje je spregovoril  o zadolževanju v pretekli državi ter spomnil na visoko inflacijo. »Tega bi se morali spominjati, morali bi se zavedati, kam vodi politika, ko bistveno več potrošiš, kot ustvariš. Politika, ki namesto, da bi racionalizirala funkcioniranje države, kjer so rezerve, obremenjuje ekonomijo, gospodarstvo, podeželje in vse tiste sloje, za katere misli, da niso njeni največji podporniki oziroma volivci, je napačna,« je dejal predsednik SDS. Po njegovi oceni je vzhičenje nad tem, da se je država uspela zadolžiti na 1,5 milijarde evrov po visoki obrestni meri v času, ko je na voljo tudi cenejši denar in slovenski mediji to razglasijo za zmago, nerazumno. »V tem vzdušju se je treba spomniti, zakaj je razpadla nekdanja država, saj z nekaterimi koraki stopamo po isti poti,« je poudaril predsednik SDS. Spomnil je tudi na to, da je imela »nekdanja Jugoslavija ob razpadu 20 milijard dolarjev zunanjega dolga, mi pa smo danes zadolženi za 24 milijard evrov.« Po njegovih besedah bi mlada generacija, če bi se zavedala, kaj te številke pomenijo za njihovo prihodnost, zagotovo bila bolj aktivna, kot pa je.

»Sedaj imamo v Ljubljani razstavo o diktatorju, kjer se slavi napačna pot. Če se slavi nekaj, kar je napačnega, se lahko zgodi, da boš to tudi ponavljal. Če nekaj slabega prikažeš kot nekaj dobrega, se to tudi prodaja. Tudi zato je razprava o razlogih, zakaj smo se Slovenci odločili za samostojno pot, v teh časih izjemno koristna,« je še povedal predsednik SDS.

V nadaljevanju je predsednik SDS Janez Janša spomnil na prizadevanja za plebiscit ter Demosova prizadevanja ter načine in taktike vseh nasprotnikov osamosvojitve z vrst levice oziroma takratne opozicije, ki so v zvezi z osamosvojitvijo sejali skepso. Spomnil je tudi na osamosvojitvena dogajanja na Hrvaškem in na epizode, ki so se dogajale, in ki pričajo o tem, »da je bilo marsikaj na kocki in ni bilo izključeno, da bi Slovenija lahko razglasila samostojnost, ne bi je pa mogla upravljati oziroma izvajati.« Po besedah predsednika SDS Janeza Janše je v času osamosvojitve »slovenski narod pokazal toliko poguma kot še nikoli v zgodovini, žal, se to danes skuša omalovažovati.« Ob tem je spomnil tudi na to, da so ljudje ob agresiji na Slovenijo goloroki stopili pred tanke. Spomnil je na pogumne Vipavce in ljudi iz Gornje Radgone. Ob tem je še dejal, da »že 22 let traja saga dopisovanja z uradom predsednika republike, da bi ti ljudje dobili neko priznanje. 22 let se išče izgovore, da se to ne podeli. Ravno nekaj dni nazaj sem govoril s predsednikom države, ki je dejal, da bo predlog preučil.«

»Odnos do časa, ki je ključen, vpliva tudi na tranzicijo,« je v nadaljevanju povedal predsednik SDS. V knjigi Bela knjiga slovenske osamosvojitve je po njegovih besedah tudi odgovor, zakaj smo tolikokrat zatavali, katerih procesov nismo realizirali in zakaj danes, ko smo še pred časom veljali za zgodbo o uspehu, tavamo v takšni krizi. »Ko pogledate na zemljevid sveta za leto 2014 in 2015 najdete Slovenijo kot eno majhno rdečo piko, ki prikazuje državo z recesijo, torej bo nazadovala,« je opozoril predsednik SDS Janez Janša. Po njegovi oceni se osamosvojitveno obdobje splača preučiti tudi zato, ker »boste v tej preučitvi našli tudi odgovor na marsikatere aktualne dileme.«

»Vsi akterji, ki so nasprotovali osamosvojitvi, so bili bogato nagrajeni, z bodisi uglednim položajem ali privilegirano pokojnino,« je nadalje opozoril predsednik SDS. Ob tem je dodal, da je unikum na svetu, da imamo danes v vladi ministra, ki je v osamosvojitvenem času naredil vse, da Slovenija ne bi imela lastne obrambe.  »Slovenija je zatavala, ker so jo pretežni čas tranzicije vodili tisti, ki je niso marali in so bili proti njenemu nastanku in v osamosvojitvi niso videli priložnosti zase, so si jih pa znali ustvariti zase,« je še povedal predsednik SDS Janez Janša.

Na vprašanje iz publike o tem, zakaj v Sloveniji nismo izvedli lustracije, je predsednik SDS Janez Janša dejal, da nekega splošnega lustracijskega zakona pri nas nismo sprejeli, ker za tak zakon nikoli ni bilo večine, četudi je bilo nekaj poizkusov. Po njegovih besedah je v slovenski zakonodaji ostal samo en lustracijski člen, in sicer v zakonodaji glede imenovanja sodnikov, ki pa se v realnosti ne upošteva, v zakonodajo pa je prišel prej ko ne po naključju. Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da so ta člen uporabili zgolj enkrat, pa še to tisti, ki bi morali biti lustrirani, zato, da bi izločili človeka, ki je bil del sodnega aparata v času kršenja človekovih pravic in je to tudi javno priznal, se pokesal ter povedal, kaj je bilo narobe. »To je bil ugledni profesor Bele,« je povedal predsednik SDS Janez Janša. Po besedah predsednika SDS pa danes nismo v krizi le zaradi gospodarske recesije, temveč tudi zaradi nedokončane tranzicije.

Na vprašanje iz publike o tem, kako je lahko nastala stranka Pozitivna Slovenija, glede na vse, kar je bilo danes rečeno, je predsednik SDS Janez Janša odvrnil, da se v tujini vsi čudijo, kako je mogoče, da v naši državi vlada stranka, ki je nastala dva meseca pred volitvami. Po  besedah predsednika SDS je kaj takšnega torej možno le v neki pokvarjeni, poškodovani »sceni«. Po njegovi oceni ime tudi »Pozitivna Slovenija,« napeljuje k temu, da  obstaja neka negativna Slovenija, v podtonu pa ime stranke napeljuje na politično izključevanje.
 
"V zgodovini Slovencev je odločilen čas od leta 1988-1992, v katerem se je izoblikovalo vrednostno središče slovenskega naroda,« je še dejal predsednik SDS Janeza Janše. »Narod zaide v krizo vedno takrat, kadar upravljalci države le-te ne upravljajo skladno z vrednostnim središčem naroda. Kar smo dobili leta 1991 ni večno, ni naravno in golo dejstvo. Tudi zato je nastalo Združenje VSO, ker smo se zavedali, da smo drastično na napačni poti in smo se vprašali, kaj nas je povezalo, združilo, naredilo kot moderen narod, in ugotovili smo, da je to čas slovenske osamosvojitve in vrednote, ki so nas takrat oblikovale. Kadar zatavaš, se je vedno treba vrniti v izhodišče,« je še povedal predsednik SDS Janez Janša in dodal, da je vrednostno izhodišče slovenske nacije še vedno živo.

Novo izvoljeni predsednik odbora VSO Celje Vančo Tegov je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, da danes zbrani cenijo in spoštujejo vrednote slovenske osamosvojitve, na katerih je nastala slovenska država. »Te vrednote bi morale postati sestavni del življenja vsakega državljana,« je poudaril Tegov in povabil vse, ki spoštujejo osamosvojitvene vrednote, da postanejo člani združenja VSO.

Prireditve se je udeležil tudi celjski župan Bojan Šrot, ki je prisotne pozdravil z željo, da bi se vrednote, ki so nas pripeljale na pot zgodovinskega dejanja osamosvojitve, končno vrnile v vse pore našega življenja in da bi v njih za vedno ostale. Prireditve sta se udeležila tudi poslanka SDS Sonja Ramšak  ter poslanec SDS Franc Breznik. Drevišnji program pa so obogatili tudi pevci in plesalci Folklorne skupine Blagovna.