1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odbor 2014: Upanje, da se bo Slovenija približala vrednotam držav zahodnocivilizacijskega kroga

Deli na:
Odbor 2014: Upanje, da se bo Slovenija približala vrednotam držav zahodnocivilizacijskega kroga

Foto: Primož Lavre

Storjen je bil korak, ki nam daje upanje, da se bo Slovenija približala vrednotam držav zahodnocivilizacijskega kroga, pravijo v Odboru 2014 o odločitvi podpredsednice Vrhovnega sodišča Nine Betetto, da zavrne zahtevo za izločitev sodnice Barbare Zobec v zadevi Patria. Odbor danes  ob 15.00 na Inštitutu dr. Jožeta Pučnika tudi prireja tiskovno konferenco, na kateri se bo Franci Matoz, odvetnik Janeza Janše, odzval na odločitve o izločitvi vrhovnih sodnic/ka.

Izjava odbora:

Sporočilo za javnost št. 35: Korak k vzpostavitvi pravne države

Danes mineva že 33. dan od krivične sodbe, od politično montiranega procesa, ki ga Slovenja ne more in ga tudi ne bo pozabila. Eden izmed ciljev Odbora 2014 je dejanska vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države.

Danes je bil storjen korak, ki nam daje upanje, da se bo Slovenija približala vrednotam držav zahodnocivilizacijskega kroga. Nina Betetto, podpredsednica Vrhovnega sodišča je zavrnila zahtevo za izločitev sodnice Barbare Zobec v zadevi Patria, ki je bila podana s strani Vrhovnega državnega tožilstva, ki je predlagalo izločitev iz razloga varovanja videza nepristranskosti. Ga. Betetto je zahtevo zavrnila zaradi pomanjkljive utemeljitve razlogov in upoštevajoč dejstvo, da so sodniki Vrhovnega sodišča osebe s poudarjeno osebnostno in tudi strokovno integriteto ter avtonomijo.

Za nemoteno delovanje pravne in demokratične države je eksistenčnega pomena svobodno in nepristransko medijsko poročanje, kar pa je pri nas velikokrat vprašljivo. Zato Odbor 2014 želi opozoriti, da je pot k vzpostavitvi pravne države še dolga in da odgovornost nosijo prav vsi vpleteni.

Odbor 2014, 22. 7. 2014