nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria: vrhovna sodnica Maja Tratnik bi se izločila, Masleša je to zavrnil

Deli na:
Patria: vrhovna sodnica Maja Tratnik bi se izločila, Masleša je to zavrnil

Foto: Bobo

Zahteva za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, ki jo je na vrhovno sodišče vložil Janez Janša, je bila dodeljena v obravnavo vrhovni sodnici Maji Tratnik. Ta bi prevzela vlogo poročevalke v tej zadevi, posebej za to pa naj bi se predčasno vrnila z dopusta. Na Vrhovnem sodišču so pojasnili, da je bila zadeva v skladu s sodnim redom res dodeljena sodnici Tratnikovi, vendar je ta predlagala svojo izločitev. Razlogi za to njeno potezo še niso znani. Po zadnjih neuradnih, a zanesljivih informacijah, je dala predlog za svojo izločitev iz odločanja v zadevi Janez Janša tudi vrhovna sodnica Barbara Zobec, žena ustavnega sodnika Jana Zobca, toda predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je zavrnil oba predloga za izločitev. Lahko bi rekli, da je tako sestava senata v tej zadevi praktično v rokah Masleše.

O Maji Tratnik smo pisali pred kratkim in sicer o okoliščini, da je po besedah poznavalcev prav njena mama Jolanda Kuhar tista tožilka, ki je preganjala osamosvojitelja Jožeta Pučnika v procesu leta 1959. Obsojen je bil na devet let strogega zapora, ker naj bi rušil oblast delovnega ljudstva. Pučnik si je Kuharjevo zapomnil kot »silno zagrizeno gospo«, ki je sodnike opozarjala, da obstaja za kaznivo dejanje, ki so mu ga pripisali, tudi smrtna kazen.

Tratnikova na vprašanje, ali drži podatek, da je njena mama preganjala Pučnika, ni odgovorila, prav tako ni pojasnila, ali se bo zaradi tega izločila iz postopka v zadevi Patria. Po zakonu se mora namreč sodnik izločiti, če obstajajo okoliščine, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti. Ne zadošča, da je sodišče nepristransko, pač pa mora dajati tudi videz nepristranskosti, da lahko uživa zaupanje med ljudmi. Ali so bile dejansko okoliščine, povezane z mamo od Tratnikove razlog, da je vrhovna sodnica predlagala svojo izločitev v zadevi Patria, še ni znano.

Sicer pa je o Maji Tratnik pred nekaj leti pisal kolumnist Mladine Bernard Nežmah. Kot pravi, je ravno ta sodnica v osemdesetih večkrat prepovedala posamezne številke Mladine in leta 1983 izdala zgodovinsko prepoved izhajanja časopisa Tribuna.

Janšev zagovornik odvetnik Franci Matoz je danes popoldan na vrhovno sodišče podal zahtevo za seznanitev z razlogi, zaradi katerih je Tratnikova predlagala svojo izločitev in da mu danes omogočijo vpogled v spis, vendar ga je vodja vpisnika na sodišču Vesna Cirar zavrnila z besedami, da danes pregled spisa ni mogoč, saj ni uradnih ur sodišča.