Revija Reporter
Slovenija

Obrazi podjetništva: Irena Ule, predsednica Kmetic Slovenije

Igor Gošte

19. apr. 2020 20:00

Deli na:

Irena Ule z mlečnimi izdelki

Primož Lavre

Irena Ule je bila rojena leta 1963 očetu rudarju in materi kmetici. Tako kot je v zasavskih krajih značilno. Njena družina je živela na manjši kmetiji pod mogočno Čemšeniško planino, ki jo, zanimivo, lahko opazuje tudi z zdajšnje kmetije, kamor se je preselila po poroki z Janezom. Za izboljšanje položaja kmetic se že vrsto let prizadeva tudi kot predsednica Kmetic Slovenije.

Glavna dejavnost njene družinske kmetije je prireja mleka, večino telet pa obdržijo in jih pitajo za prirejo mesa. Na kmetiji v Zabrezniku imajo trop plemenskih ovc mesne pasme teksel, katerih samci so namenjeni za gospodarsko križanje. Na kmetiji so obdržali kokoši nesnice, za lastne potrebe pa sejejo tudi vrtnine. Predvsem v zimskem času gospodarijo tudi z gozdom.

Kmetujemo po načelih sonaravnega kmetovanja. Na kmetiji skrbijo za redno košnjo, ne dopuščajo zaraščanja tudi na najbolj strmih pobočjih, zato tako starejši kot mlajši člani poprimejo tudi za ročno kmečko orodje. Uspešno združujejo sodobno znanje mlajših generacij in tradicionalne načine kmetovanja. Prisegajo na doma pridelano krmo za živali, redno pa jih oskrbujejo z mineralno-vitaminskimi dodatki. Ko so živali s prirejo najbolj obremenjene, osnovno krmo dopolnijo s krmili.

Vsa dopolnila kupujemo od slovenskih proizvajalcev, saj verjamejo, da je za živali hrana najboljša, če je pridelana blizu naših domov. »Pri uporabi zdravil in pripravkov za zatiranje plevela ali škodljivcev smo zadržani in zmerni, upoštevamo navodila proizvajalcev, strokovnjakov in karenco, zato so naši pridelki zdravi.« Že dolgo časa so vključeni v kontrolo prireje mleka, kjer nadzorujejo sestavo in neoporečnost mleka.

In kaj na njihovi kmetiji ponujajo? »Ponujamo mleko, različne jogurte (navadne, probiotične, kremne, jogurt na grški način in s sadjem (borovničev, jagodni, malinov, gozdni sadeži ...), kefir, kislo mleko, skuto, albuminsko skuto, sirotko, mladi sir, smetano, različne namaze, mladi sir v oljčnem olju, maslo in še kaj bi se našlo. Predelavo mleka smo si uredili v nekdanji garaži. Sprejemamo tudi skupine na kmetijo. V svoji dejavnosti imamo še predelavo sadja in peko, vendar pa to izvajamo le redko,« nam pove Irena, ki je vpeta v delo na kmetiji, v službi in v različnih društvih, v katerih je aktivna.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 16, 2020

Naslovnica

SPONZORJI RUBRIKE OBRAZI PODJETNIŠTVA

NLB

Sponzor rubrike obrazi podjetništva

Zavarovalnica Sava

Sponzor rubrike obrazi podjetništva

HSE

Sponzor rubrike obrazi podjetništva