tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Katarina Keček in Goran Obrez Odkrito.si

Nov par na slovenski sceni?!

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Magazin

Kmetica leta 2021 je Marija Škof

Deli na:
Kmetica leta 2021 je Marija Škof

Marija Škof, kmetica leta 2021 - Foto: Igor Gošte

V Zagorju ob Savi je potekala svečana prireditev ob razglasitvi kmetice leta 2021. Še pred tem so podelili priznanje za kmetico leta za preteklo leto, ko zaradi epidemioloških razmer prireditve ni bilo. Tudi letos bi morala biti 15.oktobra, ko je svetovni dan kmetic, pa so ravno zaradi slabih epidemioloških razmer pri nas izvedli dober mesec prej.

Irena Ule, dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije, je v nagovoru zbranim povedala, da za kmetijsko panogo niso dobri časi, da mnoge kmetije pri nas ostajajo zapuščene tudi zaradi prenizkih odkupnih cen kmetijskih pridelkov. Dokler bomo posegali in kupovali ceneno in manj kvalitetno hrano iz daljnih dežel, meni, da ne bo drugače.

O pomenu kmečkih žena, brez katerih bi marsikatera kmetija zamrla, so spregovorili tudi zagorski župan Matjaž Švagan, Roman Žveglič, predsednik Kmetijske in gozdarske zbornice Slovenije in državni sekretar iz ministrstva za kmetijstvo, Anton Harej. Tako Žveglič in Harej se ukvarjata tudi s kmetijstvom oziroma vinogradništvom.

Še pred razglasitvijo kmetice leta so podelili priznanje najboljšim, ki so sodelovali na natečaju fotografij gob in čebel. V nadaljevanju je Irena Ule predstavila obe kandidatki preteklega leta. Kmetica leta za 2020 je postala Marija Lamovšek iz Mirne vasi. Kmetica leta 2021 pa je v konkurenci štirih kmetic postala Marija Škof, vinogradnica iz metliškega konca, ki je kljub prezgodnji smrti moža, ko je ostala sama z otrokoma, uspela obdržati in še nadgraditi dejavnost na svoji kmetiji.

Loading...