profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kmetica leta 2021 je Marija Škof

Deli na:
Kmetica leta 2021 je Marija Škof

Marija Škof, kmetica leta 2021 - Foto: Igor Gošte

V Zagorju ob Savi je potekala svečana prireditev ob razglasitvi kmetice leta 2021. Še pred tem so podelili priznanje za kmetico leta za preteklo leto, ko zaradi epidemioloških razmer prireditve ni bilo. Tudi letos bi morala biti 15.oktobra, ko je svetovni dan kmetic, pa so ravno zaradi slabih epidemioloških razmer pri nas izvedli dober mesec prej.

Irena Ule, dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije, je v nagovoru zbranim povedala, da za kmetijsko panogo niso dobri časi, da mnoge kmetije pri nas ostajajo zapuščene tudi zaradi prenizkih odkupnih cen kmetijskih pridelkov. Dokler bomo posegali in kupovali ceneno in manj kvalitetno hrano iz daljnih dežel, meni, da ne bo drugače.

O pomenu kmečkih žena, brez katerih bi marsikatera kmetija zamrla, so spregovorili tudi zagorski župan Matjaž Švagan, Roman Žveglič, predsednik Kmetijske in gozdarske zbornice Slovenije in državni sekretar iz ministrstva za kmetijstvo, Anton Harej. Tako Žveglič in Harej se ukvarjata tudi s kmetijstvom oziroma vinogradništvom.

Še pred razglasitvijo kmetice leta so podelili priznanje najboljšim, ki so sodelovali na natečaju fotografij gob in čebel. V nadaljevanju je Irena Ule predstavila obe kandidatki preteklega leta. Kmetica leta za 2020 je postala Marija Lamovšek iz Mirne vasi. Kmetica leta 2021 pa je v konkurenci štirih kmetic postala Marija Škof, vinogradnica iz metliškega konca, ki je kljub prezgodnji smrti moža, ko je ostala sama z otrokoma, uspela obdržati in še nadgraditi dejavnost na svoji kmetiji.