pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nosilec liste SDS za evropske volitve Milan Zver, z liste izpadla Zofija Mazej Kukovič

Deli na:
Nosilec liste SDS za evropske volitve Milan Zver, z liste izpadla Zofija Mazej Kukovič

Foto: Bobo

Svet SDS je na današnji seji določil kandidatno listo stranke za majske volitve v Evropski parlament. Nosilec liste je dosedanji evropski poslanec Milan Zver, medtem ko na njej presenetljivo ni aktualne evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič, ki je sicer še tik pred zdajci napovedovala svojo kandidaturo.

Kot so pojasnili pri SDS, se je Mazej Kukovičeva - podobno kot evropska poslanka Romana Jordan - kandidaturi odpovedala na lastno željo.

Preostali kandidati na listi največje opozicijske stranke so še poslanka SDS Romana Tomc, nekdanja poslanka SDS Patricija Šulin, predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in nekdanji šef urada vlade za komuniciranje Anže Logar, zamejski odvetnik Damijan Terpin, podpredsednica podmladka SDS Carmen Merčnik, nekdanja nadzornica Holdinga Slovenskih elektrarn Vlasta Krmelj in poslanec SDS Andrej Šircelj.

Nosilec liste Zver je po določitvi liste poudaril, da je izbrana ekipa odlična in strokovno kompetentna. "Lista ima bolj ali manj ogromne politične izkušnje. Predvsem pa imajo vsi kandidati neko človeško vrlino, ki je v politiki pomembna," je dejal Zver.

Po njegovih besedah je cilj liste, ki je "zagotovo konkurenčna", zmaga na volitvah 25. maja, se pravi ponovitev rezultata izpred petih let.

"EU potrebuje močno Evropsko ljudsko stranko (EPP), ki je zadnjih 15 let glavni dejavnik stabilnosti in razvoja EU. V zadnjih petih letih, ko je EU pretresala kriza, so ravno vlade pod okriljem EPP svoje države potegnile iz krize," je zatrdil nosilec liste SDS in kot primere izpostavil Irsko, Portugalsko, Španijo in Grčijo. Ob tem je ocenil, da bo EPP na prihajajočih volitvah slavila.

"Če bi bila v Sloveniji drugačna vlada, takšna, kot je recimo vladala leta 2012, bi bila Slovenija danes v drugačnem položaju," je dejal Zver.

Evropski poslanec je poudaril, da tako kot EU potrebuje močno EPP, tudi Slovenija potrebuje močno SDS, ki da je steber evropskih vrednot v državi. Zver je zatrdil, da SDS pozna pot Slovenije iz krize, ki je niso sprožili samo zunanji razlogi, temveč predvsem notranji.


Zver je še razložil, kaj so največji problemi Slovenije in EU, na katere se bo lista v volilnem programu osredinjala. Slovenijo po njegovem mnenju tare predvsem pomanjkanje razvojnih sredstev, ki jih EU nudi veliko. "Teh sredstev se je treba oprijeti, a sedanja vlada očitno te poti ne vidi," je pripomnil Zver.

Kot problem je izpostavil tudi visoko brezposelnost, predvsem med mladimi. Čeprav je EU po njegovih besedah z jamstveno shemo za mlade naredila korak v pravo smer, to ni dovolj. "Treba je ustvariti boljše gospodarske pogoje, reformirati trg dela in reformirati šolski sistem, ki bo proizvajal poklicne profile, ki jih slovensko gospodarstvo najbolj potrebuje," je dejal Zver.

Ob koncu govora je Zver vse kolege z liste in druge stranke, ki se bodo udeležile evropskih volitev, pozval k dobri volilni kampanji, ki bo privabila čim več volivcev.

K čim višji udeležbi je pozval tudi prvak SDS Janez Janša, ki je tudi oznanil kandidate na listi SDS. Izpostavil je pomen aktualnih volitev v luči ukrajinske krize, v kateri sta se na nasprotnih polih znašli EU in Rusija.

"Letos se pred volitvami spominjamo razlogov za nastanek EU, ki niso bili samo ekonomski. Ponovno se zavedamo dejstva, da je EU predvsem mirovni projekt. V EU nimamo samo boljših možnosti za napredek, temveč tudi boljše pogoje za varno življenje brez vojne in ogrožanja, ki so ga danes deležni na robu vzhodnega sosedstva EU," je dejal Janša.

Prvak SDS je še zatrdil, da si bo stranka v Bruslju še naprej prizadevala za interese Slovenije in da bo poskušala Sloveniji povrniti veljavo, ki jo je nekoč imela.

SDS, članica EPP, je sicer zmagovalka zadnjih volitev v Evropski parlament, ko je s skoraj 27 odstotki dobila tri poslanske mandate, zasedli pa so jih že omenjeni Zver, Jordanova in Mazej Kukovičeva.

Izmed parlamentarnih strank sta svojo kandidatno listo že potrdili le NSi in SLS. Nosilec njune skupne liste bo prav tako aktualni evropski poslanec Lojze Peterle.

1. Dr. Milan Zver, podpredsednik SDS, poslanec v Evropskem parlamentu, nekdanji minister za šolstvo in šport
2. Romana Tomc, podpredsednica DZ, poslanka SDS v DZ, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve
3. Patricija Šulin, nekdanja poslanka SDS
4. mag. Anže Logar, predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in nekdanji direktor UKOMa
5. Damijan Terpin, odvetnik in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost
6. Carmen Merčnik, podpredsednica Slovenske demokratske mladine
7. Dr. Vlasta Krmelj, dr. kemijske tehnologije
8. mag. Andrej Šircelj, poslanec SDS in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance