stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milan Zver: »Patria se vedno dogaja pred volitvami«

Deli na:
Milan Zver: »Patria se vedno dogaja pred volitvami«

Foto: Bobo

Evropski poslanec in nosilec liste SDS/ELS Milan Zver o odnosu evropskih kolegov do afere Patria, o listi SDS za evropske volitve in o odnosu do SLS in NSi v volilni kampanji.

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul je na vprašanje, kaj bodo storili v primeru pravnomočne obsodbe Janeza Janše odgovoril, da je treba sodbo sodišča spoštovati. Kako komentirate to izjavo?

Menim, da je predsednik Daul odgovoril v kontekstu časa pred volitvami. Na okrogli mizi o Balkanu je izrecno poudaril, da se bo po volitvah podrobneje ukvarjal s problemi balkanskih držav, ki imajo težave v razvoju pravosodja. Zato je treba to izjavo razumeti v kontekstu evropskih volitev in želje, da se v tem času ne odpirajo nekatere teme, ki bi lahko njemu ali njegovi stranki škodile. Glede na to, da sem se tudi sam pozanimal okoli te njegove izjave, lahko povem, da ELS vztraja na stališčih, ki so bila podana tudi v resoluciji. Medtem se je sicer marsikaj spremenilo. Evropski parlament je sprejel zakonodajo, ki veča pristojnosti EU nad pravosodnimi sistemi. Ne gre za vmešavanje v odločitve sodišč, ampak bo v prihodnosti EU imela določene mehanizme, s katerimi bo vplivala na bolj pravično in korektno učinkovito delo v državah članicah.

Po nekaterih informacijah bo prihodnjem tednu znana sodba višjega sodišča. Kako bo ta vplivala na evropske volitve bodisi če bo oprostilna bodisi če bo potrdilna?

Zagotovo bo imela nek vpliv, zaradi tega so tudi tisti, ki načrtujejo, v ozadju načrtovali, da bo padla pred volitvami. Ne nazadnje tudi vse te velike zgodbe poka s Finske, obtožnice ipd, so se vedno dogajale pred volitvami, s čimer so hoteli vplivati negativno na udeležbo našega volilnega telesa, zato bodo to poskušali še naprej. Zagotovo ima to negativni vpliv, ampak vendarle naše volilno telo je že toliko izkušeno, da zna računati in razumeti nekatere dogodke, tako da upam, da nekih velikih negativnih posledic na evropske volitve ne bo.

Prejšnji teden ste predstavili vašo evropsko listo, na kateri ni več obeh vaših evropskih poslank Romane Jordan in Zofije Mazej Kukovič. Prva se je že pred tem odpovedala vnovični kandidaturi, druga pa tik pred zdajci. Ali držijo medijski zapisi, da naj bi bila to kazen za glasovanje o resoluciji Lunacek?

To ni res. Razlogi so bili popolnoma osebni. Tako se je odločila prav na dan, ko smo odločali o listi in najbrž ni bila zadovoljna z listo, ampak vseeno bi bilo dobro to njo vprašati. Sam pa ne bi rad komentiral njene odločitve, ker njenih razlogov ne poznam, saj se o teh nisva pogovarjala.

SLS in NSI imata skupno listo. Tako kot vaša stranka sta članici iste evropske stranke, zato me zanima, kako bo potekala kampanja. Se boste spopadali med sabo ali imate dogovor o nenapadanju?

Dogovora ne more biti, tudi hudih napadanj ne. Bodo pa soočenja, kjer lahko pride do kratkega stika, kar je normalno v politični kampanji. Nagovarjamo sorodni del volilnega telesa, ampak zagotovo, če bi bilo preveč vneme v teh soočenjih, če bi prišlo do kakšnega konflikta, potem bi odvračali naše volilno telo z volišč, tega pa si zagotovo ne želimo. Zato smo na neki način obsojeni, da vodimo korektno volilno kampanjo. Nekih posebnih odgovorov pa ni, saj vsakdo, ki sodeluje v tej kampanji, razume, da če napadaš drugega, najbolj škodiš samemu sebi.

Se vam zdi normalno, da imamo v Sloveniji kar tri članice EPP, torej tri ljudske stranke?

Ne, tudi v tujini ni tako. Zlasti v velikih državah, npr. v Nemčiji imajo praktično eno stranko, ki ima dva obraza CDU-CSU. Na Slovaškem in v Sloveniji pa imamo množico desnosredinskih strank. To je posledica tega, da slovenski politični prostor še ni konsolidiran do takšne mere, da bi se lahko normalno oblikoval; podobno je tudi v drugih postkomunističnih državah, kjer nimajo demokratične tradicije. Postopoma pa se bodo vse te stranke povezovale, tako klasično liberalne kot konservativne v bolj enotno povezano stranko. To se bo v prihodnosti zagotovo zgodile, vendar ne v bližnji.

Se bosta obdržali ena ali dve konservativni stranki?

Morda je v Sloveniji prostora za dve desnosredinski stranki, eno bolj konzervativno in drugo bolj liberalno desno sredinsko. Za to je zagotovo dovolj prostora, vendar pa je treba sčasoma popraviti način dialoga s sestrskima strankama.