Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zmagovalka volitev v EU parlament

Deli na:
SDS zmagovalka volitev v EU parlament

Foto: Primož Lavre

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je SDS, ki ji bodo v Evropskem parlamentu pripadli trije mandati, kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je za TV Slovenija in POP TV pripravil inštitut Mediana. Sledi lista NSi in SLS z dvema mandatoma, po enega evropskega poslanca pa naj bi dobile liste Verjamem, SD in DeSUS.

V Evropski parlament so bili z liste SDS izvoljeni Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver, s skupne liste NSi in SLS Franc Bogovič in Lojze Peterle, poleg njih pa še Igor Šoltes (Verjamem), Ivo Vajgl (DeSUS) in Tanja Fajon (SD), kije bila sicer druga na listi SD, kažejo vzporedne volitve. Tako, kot kaže, ni bil izvoljen nosilec liste SD in strankin predsednik Igor Lukšič.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, je SDS prejela 24,6 odstotka glasov, lista NSi in SLS 15,2, Verjamem! Lista dr. Igorja Šoltesa 10,6 odstotka, DeSUS 9,1 odstotka, SD pa 7,9 odstotka.

Sledijo jim Pozitivna Slovenija (6,2 odstotka glasov), Združena levica (5,9 odstotka), lista Kacin - Konkretno (5,5 odstotka), SNS (4,4 odstotka), Sanjska služba (3,6 odstotka), Piratska stranka (2,5 odstotka), Solidarnost (1,5 odstotka), DL (en odstotek), Zeleni Slovenije (en odstotek), Zares (0,7 odstotka) in Slovenski narod (0,4 odstotka). Anketa je bila opravljena na vzorcu 7966 vprašanih.

Nosilec zmagovalne liste na letošnjih evropskih volitvah Milan Zver iz SDS je prepričan, da je volilno telo nagradilo proevropsko usmerjenost SDS, pa tudi skupne liste NSi in SLS. Slaba volilna udeležba pa je po mnenju Zvera velika zaušnica tako politikom kot medijem.

Zver je namreč v prvem odzivu na vzporedne volitve, ki kažejo, da naj bi SDS dobila tri mesta v Evropskem parlamentu, poudaril, da so njihovi protikandidati z leve strani političnega pola poudarjali evroskepticizem ali celo evrofobijo, a s tem niso uspeli prepričati volilnega telesa, tudi to pa je po mnenju Zvera vplivalo na nizko volilno udeležbo.

Zver je poudaril tudi, da se Evropska ljudska stranka, katere del je tudi SDS, s slovenskimi poslanci krepi in prepričan je tudi, da bo novi predsednik Evropske komisije postal njen kandidat Jean-Claude Juncker.

Igor Šoltes, nosilec liste Verjamem, ki ji po rezultatih vzporednih volitev v evropski parlament kaže, da je osvojila en poslanski mandat, je v prvih odzivih še previden. Kot je dejal ob prihodu v medijsko središče na Gospodarskem razstavišču, je treba počakati na končne rezultate, takrat bo lahko tudi kaj več komentiral.

Tudi o tem, kaj njegova izvolitev in odhod v Bruselj pomenita za lokalno politiko, še ni želel govoriti. "Že v samem začetku smo rekli, da želimo z vstopom v politiko dokazati, da se da slišati več Slovenije v Bruslju in da naj Slovenija postane soustvarjalec politik v Bruslju," je dejal Šoltes.

Napovedal je, da bo lista Verjamem v bližnji prihodnosti prerasla v politično stranko in bodo sodelovali na prihodnjih državnozborskih volitvah. "Vse konkretne programske usmeritve smo že predstavili tekom kampanje, zavzemamo se, da bi Slovenija postala mednarodno priznana blagovna znamka kakovosti življenja," je dodal.

Šoltes danes tudi še ni razkril, kateri politični skupini v evropskem parlamentu se bodo pridružili, to bodo sporočili v nekaj dneh, saj še vedno potekajo pogovori, je povedal.

Se je pa že zdaj zahvalil vsem volivcem, ki so glas dali listi Verjamem.

Nosilec skupne liste NSi in SLS Lojze Peterle, ki mu izidi vzporednih volitev kažejo vnovično izvolitev v Evropski parlament, je v prvem odzivu kot izredno pomembno izpostavil, da so volivke in volivci nagradili povezovanje. Poleg njega naj bi v Evropski parlament s skupne liste prišel še predsednik SLS Franc Bogovič.

Peterle je izrazil veliko hvaležnost vsem, ki so zaupali skupni listi in mu pomagali do tretjega mandata evropskega poslanca. Zahvalil se je tudi volilni ekipi in vsem, ki so pomagali na terenu. Kot je dejal, so imeli intenzivno, profesionalno, dobro kampanjo, ki je vse poživljala in rezultat ni izostal.

Skupni listi NSi in SLS so sicer nekatere predvolilne ankete napovedovale celo zmago na današnjih volitvah, a tudi če bodo rezultati vzporednih volitev obveljali in bo njihova lista dobila dva poslanska mandata, je to po Peterletovih besedah "sto procentov več kot doslej".

Stranka DeSUS je z izvolitvijo v Evropski parlament dobila priložnost, da na evropski ravni sproži vprašanje statuta starejših, je prepričan nosilec liste Ivo Vajgl, ki mu vzporedne volitve napovedujejo izvolitev za evropskega poslanca. Nad rezultatom ni presenečen, več niti ni pričakoval.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, je stranka DeSUS na današnjih volitvah dobila 9,1 odstotka glasov, s tem pa en mandat v Evropskem parlamentu. "Ne smem reči, da sem presenečen, sem pa zadovoljen, če se bodo rezultati potrdili," je v prvem komentarju po zaprtju volišč dejal Vajgl.

Boljšega rezultata niti ni pričakoval. "To je velik odstotek, še posebej zato, ker verjamem, da so za nas v velikem številu glasovali starejši," je dejal. Kot je dodal, je stranka DeSUS starejše v volilni kampanji tudi najbolj naslavljala in imajo pravico največ pričakovati od nje.

"Mislim, da bomo zdaj dobili možnost, da na evropski ravni sprožimo vprašanje statusa starejših, njihovega gmotnega položaja ter zdravstvenih in vseh drugih pravic, za katere so v tem trenutku prikrajšani," je bil zadovoljen Vajgl.

Kandidatka na listi SD Tanja Fajon, ki ji izidi vzporednih volitev kažejo vnovičen sedež v Evropskem parlamentu, pravi, da bo tokratni rezultat volitev zagotovo popotnica za naprej, pa tudi za razmislek v stranki. Po rezultatih vzporednih volitev naj bi namreč SD dobila enega poslanca v EP, medtem ko so na prejšnjih volitvah dobili dva.

Fajonova bo, kot kažejo izidi vzporednih volitev, izvoljena s pomočjo preferenčnih glasov. Nosilec liste SD je namreč predsednik stranke Igor Lukšič. V prvem odzivu je še izrazila željo, da bi v SD strnili vrste kot socialna demokracija in da bi šli močni na državnozborske volitve.

Sicer pa se je zahvalila vsem, ki so dali podporo SD. Na vprašanje, ali se namerava potegovati za mesto predsednika SD, pa je odgovorila, da ima ta hip samo ambicije nadaljevati delo v Evropskem parlamentu.

Nosilec liste Kacin konkretno Jelko Kacin se ob izidih vzporednih volitev, ki kažejo, da se ne bo uvrstil v Evropski parlament, nadeja, da se bo rezultat še popravil. Je pa ob relativno nizki volilni udeležbi izpostavil, da so odločili tisti državljani, ki se zavedajo priložnosti, ki jih EU prinaša Sloveniji.

Po besedah Kacina Slovenija v zadnjih desetih letih priložnosti, ki jih prinaša njeno članstvo v EU, "žal ni uspela izkoristiti". Tisti pa, ki so prišli na volitve, zahtevajo, da se Slovenija vendarle "postavi na svoje noge" in da EU izkoristi sebi v prid.

Kacin je še poudaril, da bo v Evropskem parlamentu tako kot doslej treba sodelovati. Samo osem poslancev in poslank lahko po njegovih besedah usklajeno brani interese Slovenije v EU.

Če se ne bi izšlo, pa bo Kacin o nadaljnjih korakih v politiki še tehtno premislil. Tako tudi še ni konkretno odgovarjal na vprašanja, ali bi se pred državnozborskimi volitvami povezoval z novonastajajočimi strankami na levi sredini. Je pa to po njegovi oceni trenutek resnice za slovenski politični prostor. "Ali se bomo še naprej delili ali pa bomo v prihodnje nastopali bolj enotno," je še poudaril Kacin.

Ob tem se je Kacin zahvalil njegovim podpisnikom, podpornikom in volivcem, čestital pa že izvoljenim evropskim poslancem.

Predsednik SD Igor Lukšič, ki po izidih vzporednih volitev ne bo izvoljen v Evropski parlament, čeprav je bil nosilec liste SD, pravi, da je očitno "tudi volilno telo razumelo namige", saj da vodi stranko na državnozborske volitve. Sicer pa je zadovoljen, da je SD dobil vsaj enega poslanca in da je izvoljena podpredsednica stranke.

Lukšič je opozoril, da je imel SD na prejšnjih evropskih volitvah na prvih dveh mestih na listi imeli "nesocialne demokrate". Zato je zadovoljen, če bo podpredsednica stranke Tanja Fajon izvoljena v Evropski parlament.

Fajonova, ki je bila uvrščena na drugo mesto na listi SD, bo, kot kažejo izidi vzporednih volitev, izvoljena s pomočjo preferenčnih glasov.

Na vprašanje, ali bo odstopil, ker ni bil izvoljen kot nosilec liste, je Lukšič odgovoril, da za to zdaj ni čas. "Mislim, da se je treba sedaj pripraviti na državnozborske volitve in iti naprej," je dejal. Meni tudi, da se je stranka okrepila in da so dali jasno sporočilo, da je SD močna socialna demokracija in alternativa desnosredinski koaliciji.

SD je na prejšnjih volitvah v Evropski parlament dobila dva poslanca, na tokratnih pa ji kaže na le eno mesto.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes izrazil veselje ob rezultatih vzporednih volitev, po katerih je nosilec njihove liste Ivo Vajgl dobil mesto v evropskem parlamentu. "Borba je bila težka. Če podatki vzporednih volitev držijo, je to velik uspeh za DeSUS," je ocenil Erjavec.

"Počakajmo na uradne rezultate, a če napovedi držijo, bomo v DeSUS prvič imeli svojega predstavnika v Bruslju. Upam, da se bo dobro boril za upokojence," je dejal Erjavec. Kar nekaj direktiv in regulativ je treba spremeniti za zaščito starejših, je še menil.

"Gre za sinergijo," pa je Erjavec odgovoril na vprašanje, ali je Vajgl dobil mesto v evropskem parlamentu zaradi DeSUS ali stranka zaradi Vajgla. "Vajgl je bil že doslej, DeSUS ima dobro mrežo, smo dobro organizirani, res pa je tudi, da imamo zdaj strateško partnerstvo z Zvezo društev upokojencev Slovenije in skupaj nam je očitno uspelo," je dejal.

Na vprašanje, ali je tako visok rezultat za DeSUS nepričakovan uspeh, je prvak DeSUS poudaril, da so na državnozborskih volitvah njihovi ratingi vedno zelo visoki in je stranka ves čas na tretjem mestu. Za evropske volitve pa je kazalo, da so druge stranke in kandidati, na primer nosilec liste PS Jože Mencinger ali Jelko Kacin pred njimi.