Revija Reporter
Slovenija

Ministrica Lilijana Kozlovič pred vrati postave: zakaj so ustavljena imenovanja tožilcev?

Ivan Puc
5 4.630

31. jan. 2021 20:00

Deli na:

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič

Bobo

Ne le šolska ministrica Simona Kustec, ki kot v nekakšni mori nikakor ne more odpreti šol, tudi tudi njeni strankarski (SMC) kolegici pravosodni ministrica Lilijani Kozlovič ne uspe na vladi z marsikaterimi predlogi imenovanji in napredovanji tožilcev. Znašla se je, kafkovsko rečeno, pred vrati postave.

Na vrhovnem državnem tožilstvu je zasedenih le enajst od osemnajstih državnotožilskih mest v nazivu vrhovni državni tožilec. Koliko od vseh 268 tožilskih mest je zasedenih?

Pet tožilskim imenovanj oziroma napredovanj se je od jeseni »zataknilo« na vladi. Zakaj, ne ve niti pravosodna ministrica. Katero okrožno tožilstvo se je zato znašlo v največji zadregi?

Z novelo tožilskega zakonika bi ministrica Kozlovič rada dosegla, da bi imenovanja in napredovanja potekala bolj učinkovito, z manj poseganja vladajoče politike. Bosta SDS in NSI pristali na rok 30 dni, v katerem mora vlada odločiti o predlogu ministra za nova imenovanje državnega tožilca?

V vladi razmišljajo, da bi prisilno upokojevanje uvedli tudi v sodstvu in tožilstvu. Kaj bi dosegli, če bi spustili zgornjo starostno mejo 70 let za delo sodnikov in tožilcev?

Kaj sta doživeli Madžarska in Poljska, ki sta šli po poti prisilnega upokojevanja sodnikov?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24