Revija Reporter
Slovenija

Upornik v DeSUS: poslanec Polnar glasoval proti Mlinarjevi in lahko bi zapustil stranko

STA

20. dec. 2019 6:00

Deli na:

Robert Polnar

Bobo

Po imenovanju Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico se v koaliciji odpirajo nove težave, napeto je v DeSUS. Njihov poslanec Robert Polnar je spet ravnal drugače kot poslanska skupina in nasprotoval Mlinarjevi. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša za zdaj še ne more reči, da se s Polnarjem razhajajo, a so blizu tej točki, je povedal v DZ.

Polnar je sicer veliko prahu nedavno vzdignil ob nasprotovanju zakonu o izvrševanju proračunov, v četrtek pa je nasprotoval tudi imenovanju Mlinarjeve za kohezijsko ministrico. Za zdaj ostaja v poslanski skupini, saj so po besedah Jurše v predprazničnem času, po praznikih pa napoveduje temeljit pogovor z njim.

Na vprašanje, ali Polnarja po zadnjih dveh glasovanjih v DZ še vidi v poslanski skupini, pa je Jurša odgovoril, da je ključnega pomena tudi odnos, ki ga ne izkazuje tako, kot bi ga moral. "Dvoje glasovanj ni v skladu s stališčem poslanske skupine. Je pa res, da v skladu z ustavo poslanec lahko glasuje po svoji vesti," je dodal.

Poudaril je še, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam v DZ.

Polnar je sicer ob zapletih pri sprejemanju proračunskih dokumentov dejal, da vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval, je povedal takrat in dodal, da tudi s SDS Janeza Janše.

Če se bo Polnar res razšel s poslansko skupino, bi to pomenilo tudi nov udarec za manjšinsko koalicijo. Ta bi tako izgubila še en glas in bi jih imela v DZ 42, kar bi vsakokratno nabiranje parlamentarne večine naredilo še bolj naporno.