GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija o Pivčevi: Preveč je njenih primerov kršenja protikorupcijske zakonodaje, da bi lahko govorili o napaki

Deli na:
Opozicija o Pivčevi: Preveč je njenih primerov kršenja protikorupcijske zakonodaje, da bi lahko govorili o napaki

Aleksandra Pivec - Foto: Primož Lavre

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so po medijskih objavah ostre do ministrice Aleksandre Pivec. Po mnenju LMŠ in Levice mora Pivčeva zaradi zlorabe položaja oz. kršenja zakonodaje odstopiti. Če se izkaže, da je lagala, tudi po oceni SD ne more biti več na funkciji. V SAB pa pravijo, naj se premier Janez Janša izreče glede kriterijev do ministrov.

V zadnjih dneh je ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Pivčeva tarča očitkov glede gostovanja in plačila nočitev na dveh junijskih službenih obiskih, in sicer v Izoli ter v podjetju Vinakras. Predhodni preizkus o tej zadevi vodi tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

"Ministrica mora odstopiti. Preveč je njenih primerov kršenja protikorupcijske zakonodaje, odkar je v politiki, da bi lahko govorili o napaki. To postaja že vzorec njenega delovanja. Ne upošteva zakonodaje in krši etična pravila," je na Twitterju navedel vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

SD je na Twitterju ocenila, da gre za popolno sprenevedanje ministrice. Pričakujejo, da bo javnosti pojasnila vse očitke. "Če se izkaže, da je javnosti lagala, potem te funkcije ne more več opravljati," so navedli v SD in dodali, da gre tudi tudi za odgovornost premierja Janše, ki je ministrico prvič obranil. "In kako bo ravnal zdaj," so se vprašali.

Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca gre pri obeh primerih očitkov Pivčevi, tako glede gostovanja v podjetju Vinakras kot pri gostovanju v Izoli, za očitno zlorabo položaja, zaradi česar bi morala odstopiti.

Ob tem pa je Mesec za STA poudaril, da je Pivčeva, "da bi prepričala javnost o svoji nedolžnosti glede nočitev v Izoli, predložila očitno ponarejen oziroma poneverjen račun". To pa je, opozarja, kaznivo dejanje. "Računamo, da bodo ustrezni organi stvar čim prej raziskali in bo v primeru potrditve sumov - takrat že bivša ministrica - tudi kazensko odgovarjala," je še navedel Mesec.



Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek je na predsedniku vlade Janši, da pove, kakšne kriterije bo imel do svojih ministrov. "Na koncu pa bodo volivci povedali, ali se z načinom dela, kot ga ubira kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, strinjajo ali ne," je v pisnem sporočilu navedla Bratuškova.

Televizija Slovenija je v četrtek poročala, da je Občina Izola kmetijski ministrici ob junijskem službenem obisku plačala več nočitev v tamkajšnjem hotelu. V kabinetu Pivčeve so pojasnili, da je bila ministrica od 12. do 14. junija gostja Občine Izola.

Televizija pa je navajala, da naj bi se obisk raztegnil v zasebnega in da naj bi s prvotno izdanega hotelskega računa izhajalo, da sta tam bivala tudi sinova Pivčeve. Pivčeva sicer to zanika. V telefonskem pogovoru za televizijo je med drugim pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

KPK je že pred nekaj dnevi sporočila, da vodi predhodni preizkus glede gostovanja Pivčeve na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v videu zasebnega podjetja Vinakras. Pivčeva je pojasnila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova plačala sama in da bo račun, če bo treba, pokazala pristojnim institucijam.

Protikorupcijska komisija je danes sporočila, da bo v tej zadevi preverila tudi aktivnosti Pivčeve ob obisku v Izoli. Za zdaj še ne morejo govoriti o kršitvah določb protikorupcijskega zakona, so navedli.