Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Analitik sesul Pivčevo: Izkušen politik bi to rešil v 24 urah, ona pa je odšla na počitnice

Deli na:
Analitik sesul Pivčevo: Izkušen politik bi to rešil v 24 urah, ona pa je odšla na počitnice

Aleksandra Pivec - Foto: Bobo

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki so jo poslanci stranke pozvali k odstopu, po mnenju političnih analitikov ne more ostati na čelu DeSUS, težko pa bo ohranila tudi funkcijo ministrice za kmetijstvo. Igor Pribac, Rok Čakš in Andraž Zorko ob odmevnem sporu v DeSUS ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Glavni urednik portala Domovina Rok Čakš ugotavlja, da so se v DeSUS ob tem, ko je predsednica pod hudim medijskim pritiskom, stranka pa izgublja podporo javnosti, znašli v precepu, kako preživeti. "Poslanska skupina in predsednik sveta Tomaž Gantar so ocenili, da je njihov obstanek oz. obstanek stranke v politiki bolj verjeten brez Pivčeve kot z njo. Del vodstva stranke okoli Pivčeve je drugačnega mnenja, zato je spor tako močno javno eskaliral," je za STA dogajanje v DeSUS ocenil Čakš.

Kar se Pivčevi dogaja, je sicer po njegovem mnenju v veliki meri povezano z medijskim sporom med Janševo vlado in osrednjimi mediji.

Čakš: Poti nazaj v stranki ni, je pa možen kompromis, da ostane ministrica

Čakš si težko predstavlja, da bi ob tako odmevnem sporu na odprti sceni, v katerem je politična moč koncentrirana pri poslancih, Pivčeva dolgoročno lahko ostala predsednica DeSUS. Po njegovem mnenju zanjo poti nazaj v stranki ni, je pa možen kompromis, da vendarle ostane ministrica. A to bi moralo nujno vključevati dogovor, da razhajanja v stranki ne bodo vplivala na njeno delovanje v koaliciji, poudarja Čakš in dodaja, da je pri tem ključen premier Janez Janša.

Spomnil je, da je DeSUS v nezavidljivem položaju, javnomnenjsko okleščena, potencialno simpatičen obraz pa bo očitno predčasno končal svojo politično pot. DeSUS se bo tako znašla v dilemi, ali z novim obrazom vztrajati v Janševi vladi in doseči cilje, zaradi katerih je šla v vlado, ali pa srečo preizkusiti na predčasnih volitvah. Po Čakševih ocenah se bodo odločili za prvo, saj da bi odločitev za predčasne volitve v tem položaju stranko potisnila v zelo kočljiv položaj in verjeten izpad iz DZ.

Tudi Andraž Zorko iz Valicona ocenjuje, da bo Pivčeva težko ostala na mestu predsednice in ministrice. Če nima zaupanja poslancev, ne more biti predsednica, ministrica pa po njegovem mnenju ne more ostati, ker ji očitajo zlorabo položaja pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji.

To, da je izgubila zaupanje poslancev in dela članstva, je po njegovem mnenju sicer bolj posledica neodziva Pivčeve na sama dejanja, kot pa dejanj samih. "Izkušen politik bi to rešil v 24 urah, ona pa je odšla na počitnice," je spomnil Zorko in dodal, da je to sodu izbilo dno.

Spomnil je na nekdanjega predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki je stranko dolgo vodil in je imel toliko zaloge, da si je lahko privoščil kakšen spodrsljaj, poleg tega pa ga je znal tudi rešiti bistveno spretneje.

Tudi izredni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti Igor Pribac opozarja na sam videz nekoruptivnosti v politiki. "Pivčeva se tega ni zavedala dovolj. Ne toliko sama dejanja, ampak način, kako je to javno prezentirala, je njeno javno podobo nepopravljivo omadeževal. V tem smislu je politično iztrošena," je za STA ocenil Pribac.



Zorko: Dogajanje s Pivčevo rešetanje drugega kolena DeSUS

Zorko ugotavlja, da je DeSUS v res težkem položaju, ob čemer je spomnil na strankin padec podpore v zadnjih letih. Po njegovih ocenah je stranki prvi strel v koleno zadal Erjavec z ustanovitvijo t. i. levega bloka pred prejšnjimi volitvami, dogajanje s Pivčevo pa je "rešetanje drugega kolena". Zorko meni, da s Pivčevo na čelu DeSUS ne more preživeti, "brez nje pa tudi težko". "Stranka, ki ima najdaljši staž v vladi, se je znašla na robu preživetja," ugotavlja.

DeSUS lahko po njegovem mnenju sicer reši nekdo, ki je strankin dolgoletni član, ki ima dovolj ugleda, ki je sposoben vzpostaviti ravnovesje med levim in desnim delom v stranki. A bo imel težko delo, opozarja. "Baza je razklana, zaupanje je šlo. Konkurenca pa je bistveno večja kot pred nekaj leti. SAB, LMŠ, SD so stranke, ki nagovarjajo upokojence," je poudaril Zorko.

Prvi logičen odgovor na vprašanje, kdo bi lahko torej stranko prevzel, je po Zorkovem mnenju predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar.

Tudi po ocenah Pribca se lahko zgodi, da DeSUS razpade in ne pride več v parlament. To je po njegovem mnenju za vodstvo stranke in tiste, ki razmišljajo o njeni usodi, zelo močan argument, da bodo storili vse za to, da ne pride do predčasnih volitev.

Pribac: Nezadovoljstvo se potencira zaradi nezadovoljstva z vlado

Prekrški Pivčeve so po ocenah Pribca dovolj dober razlog za nezadovoljstvo javnosti, vendar se to potencira zaradi nezadovoljstva s potezami vlade oz. SDS. Če je temu tako, Pivčevi ocena, da uživa Janševo podporo, v širši javnosti in v delu volilnega telesa stranke ne koristi, ampak škoduje, še ugotavlja Pribac.

Menjava na čelu DeSUS, ki jo predvideva, pa po ocenah Pribca ne pomeni samodejnega izstopa stranke iz koalicije. A je treba po njegovih navedbah pomisliti na možnost, da se ob menjavi Pivčeve zgodi tudi premislek, ko bi lahko DeSUS izstopil iz vlade, če bi to pomenilo, da bi nastala zadostna večina za tehnično vlado do rednih volitev.

Meni še, da bo Janša vse odločitve prepustil DeSUS in bo celo stranka sama zahtevala odpoklic Pivčeve z ministrskega položaja. Kot edina možna naslednika Pivčeve, ki bi bila kos zahtevnim razmeram v stranki, Pribac vidi Gantarja ali Erjavca.