sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(FOTO) Marko Pogorevc za 580 tisoč evrov prodaja luksuzno stanovanje v Ljubljani, ki ga je leta 2006 kupil za 355 tisoč evrov od Vegrada Hilde Tovšak

Deli na:
(FOTO) Marko Pogorevc za 580 tisoč evrov prodaja luksuzno stanovanje v Ljubljani, ki ga je leta 2006 kupil za 355 tisoč evrov od Vegrada Hilde Tovšak

Gre za stanovanje pri parku Tivoli v treh etažah, meri kar 205 kvadratnih metrov. Kupil ga je leta 2006 za 355 tisoč evrov od Vegrada, razvpita direktorica te družbe Hilda Tovšak pa mu je naknadno zaradi napak pri gradnji priznala popust v znesku 127 tisoč evrov.

Nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc, od leta 2004 zaposlen kot svetovalec uprave na državnem Telekomu, bo, kot kaže, v bližnji prihodnosti sklenil še en visoko dobičkonosen posel. Na portalu nepremicnine.net prodaja luksuzno 205 kvadratnih metrov veliko stanovanje v treh etažah v centru Ljubljane. Ceno je postavil na 580 tisoč evrov. Zakaj visoko dobičkonosen posel?

Vrnimo se v leto 2009. Hilda Tovšak je bila tedaj še velika direktorica in solastnica velenjskega Vegrada, ene največjih gradbenih družb v Sloveniji. Velika gospodarska kriza je bila na vrhuncu, Vegrad je bil zaradi zadolženosti ter ustavitve gradbenih poslov na poti v propad. Toda Tovšakova še ni bila v zaporu, še vedno je imela veliko prijateljev. Eden od teh je bil Marko Pogorevc. Pritožil se je zaradi pomanjkljivosti v stanovanju, ki ga je sicer kupil leta 2006, Tovšakova pa mu je leta 2009 priznala 127 tisoč evrov popusta. Stanovanje je bilo sicer ovrednoteno na 355 tisoč evrov. Glede napak je zatrjeval: nižji so stropi, slabo vgrajena okna, napake v kopalnici, pušča streha…

A zapletlo se je, ko je šel Vegrad v stečaj, stečajna upraviteljica Alenka Gril pa je zoper Pogorevca vložila odškodninsko tožbo, saj je bil po njenem omenjeni popust previsok. Zahtevala je vračilo denarja, Pogorevc sprva ni pristal. Sodni izvedenec je res ugotovil več napak. Zadeva se je zaključila leta 2015 s poravnavo na okrožnem sodišču v Celju. Sporazum je bil, da bo nekdanji šef policije v stečajno maso Vegrada vplačal razliko med terjatvijo in oceno nižje vrednosti stanovanja zaradi napak. Za kakšen znesek je šlo, niso razkrili.

Marko Pogorevc se je pritožil zaradi pomanjkljivosti v stanovanju, ki ga je sicer kupil leta 2006, Hilda Tovšak pa mu je leta 2009 priznala 127 tisoč evrov popusta. Stanovanje je bilo sicer ovrednoteno na 355 tisoč evrov. Glede napak je zatrjeval: nižji so stropi, slabo vgrajena okna, napake v kopalnici, pušča streha…

Tudi, če je moral Pogorevc vseeno plačati večji del od omenjenih 127 tisoč evrov, je šlo vseeno ob nakupu za odličen posel, saj je glede na sedanje cene nepremičnin v Ljubljani povsem mogoče, da bo dosegel postavljeno ceno. Ne boste verjeli, luksuzna stanovanja v Ljubljani se še vedno dobro prodajajo.

Stanovanje se nahaja ob parku Tivoli, s pogledom na Rožnik in Ljubljanski grad. Je v tretjem nadstropju 15 let starega objekta. Kot rečeno, v treh etažah. »Zaradi visoke kakovosti bivanja se uvršča med kvalitetnejše nepremičnine v Ljubljani«, so zapisali v oglasu. Prodaja se opremljeno z pohištvom visoke kakovosti. V vsaki etaži je po ena kopalnica. Glede na fotografije lahko sami presodite, kako uspešni so bili arhitekti pri zasnovi prostorov. V garaži k stanovanju sodijo tri parkirna mesta.

Pogorevc velja za neformalnega lobista. Poleg položaja svetovalca uprave na Telekomu (pravi, da je »strateški svetovalec) z odlično plačo (že leta 2004 je bila menda okoli sedem tisoč evrov bruto preračunano iz tolarjev) je lastnik dveh podjetij. Za ti dve pravi, da se ukvarjata s korporativno varnostjo. No, vsekakor varno dostavljata vsako leto Pogorevcu več sto tisoč evrov čistega dobička. Z enim zaposlenim. Družba Atlantik Group je imela v zadnjih dveh letih skupaj 718 tisoč evrov prihodkov in kar 366 tisoč evrov čistega dobička.

Pomeni, da čisti dobiček znaša več kot polovico prihodkov, kar Atlantik Group uvršča ne le med gazele, pač pa rakete slovenskega podjetništva. Ne boste verjeli, a njegovi firmi Fronteks gre še bolje. V zadnjih dveh letih je imela skupaj 675 tisoč evrov prihodkov in 363 tisoč evrov čistega dobička (torej je razmerje še bolj ugodno). Fronteks sicer beleži več kot milijon evrov prenesenega čistega dobička, Atlantik Group pa 636 tisoč evrov.

Foto: Primož Lavre - Pred nekaj leti smo Marka Pogorevca »ujeli« v Ljubljani skupaj z največjim lastnikom koncerna Kolektor Stojanom Petričem.

Ne vemo sicer, v kakšnih odnosih sta s Hildo Tovšak zdaj, potem ko je odsedela nekaj let v ženskem zaporu na Igu, ima pa Pogorevc še vedno zelo vplivne prijatelje. Tudi iz gradbenih krogov. Pred nekaj leti smo ga tako »ujeli« v Ljubljani skupaj z največjim lastnikom koncerna Kolektor Stojanom Petričem. Kolektor je med drugim lastnik trenutno največje gradbene firme v Sloveniji Kolektor CPG. Ravno Pogorevc naj bi bil med tistimi, ki so pomagali Petriču pri nakupu časopisne hiše Delo leta 2015. Prav pri Delu so z lobistom pred tremi leti opravili bojda njegov zadnji intervju pred »umikom iz javnosti«.

Za Pogorevca pravijo, da ima lovke razpredene na vse strani, od kardinala Franceta Rodeta do vplivnega odvetnika Mira Senice. Njegov prijatelj je tudi poslovnež Janez Škrabec iz Rika (Forum 21), dobre zveze naj bi imel na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Med strankami je tesno povezan z NSi, menda najbolj z mlajšim delom politikov iz te stranke. Leta 2007 je bil vodja volilnega štaba predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta.

Skušali smo ga priklicati, da bi ga kaj več vprašali v zvezi s prodajo prestižnega stanovanja v Ljubljani, a se žal ni odzval.