kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odškodnina za Patrio: bo Janša dobil 52 ali 900 tisoč evrov?

Deli na:
Odškodnina za Patrio: bo Janša dobil 52 ali 900 tisoč evrov?

Janeza Janšo so 20. junija 2014 pri odhodu v zapor na Dobu poleg žene Urške Bačovnik spremljali številni privrženci. - Foto: Primož Lavre

Predsednik SDS Janez Janša zaradi procesa Patria in neupravičenega zapora od države in vpletenih sodnikov ter tožilke terja dobrih 900 tisoč evrov odškodnine. Državno odvetništvo mu je ponudilo 52 tisoč evrov, kar je zavrnil in šel v tožbo. Kmalu naj bi se začelo sojenje. Koliko mu lahko dosodi sodišče?

Če upoštevamo Janševih 176 dni preživetih v zaporu na Dobu, mu je država ponudila 300 evrov za en dan. Koliko je to v primerjavi z drugimi primeri.

Kaj se poleg časa preživetega v zaporu ali priporu še upošteva pri odločanju o višini odškodnine za tiste, ki so bili neupravičeno zaprti.

Ivan Črnkovič, ki je zaradi procesa Patria v zaporu neupravičeno prebil 184 dni, je z državnim odvetništvom sklenil poravnavo. Pojasnil nam je, zakaj.

Državno odvetništvo lahko v primeru, če oškodovanec na sodišču uspe, zoper odgovorne sodnike vloži regresni zahtevek. V katerih primerih so to storili?

Kako se je predsednik SDS odzval na vprašanje, naj razloži, iz katerih postavk in za kakšne zneske je sestavljena njegova tožba.

Kaj poleg 294 dni neupravičenega zapora v 600 tisoč evrov težki tožbi zoper državo še navaja brigadir Tone Krkovič. Kakšna je o tem sodna praksa.

Kateri organ mora v imenu države izplačati odškodnino. So državni odvetniki pri višini ponudbe oškodovancem povsem samostojni?

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24