Revija Reporter
Slovenija

Tako so Marku Crnkoviču v osebnem stečaju odpustili vse dolgove

Nenad Glücks
33 232

27. feb. 2019 6:00 Osveženo: 6:55 / 27. 2. 2019

Deli na:

Končuje se postopek osebnega stečaja Marka Crnkoviča, kolumnista in urednika spletnega portala fokuspokus

Bobo

Postopek osebnega stečaja kolumnista Marka Crnkoviča se bliža koncu. Upniki bodo od skupaj 148 tisoč evrov priznanih terjatev prejeli zgolj 9680 evrov oziroma šest odstotkov.

Končuje se postopek osebnega stečaja Marka Crnkoviča, kolumnista in urednika spletnega portala fokuspokus. Okrožno sodišče v Ljubljani je postopek osebnega stečaja začelo avgusta 2015, prijavljenih terjatev upnikov pa je bilo skupaj 148.674 evrov. Vse te terjatve je stečajna upraviteljica Maja Grebenšek tudi priznala. Največjo terjatev ima nekdanja Crnkovičeva žena Nina Bevk – 111 tisoč evrov.

Med večjimi upniki so tudi FURS (11.889 evrov), Telekom (3597 evrov) in ZPIZ (11.469 evrov). Toda izkupiček upnikov bo majhen. Iz zadnjega poročila stečajne upraviteljice pred tremi tedni izhaja, da je bilo stanje unovčene stečajne mase na zadnji dan preteklega leta zgolj 9680 evrov. Pomeni samo šest odstotkov od skupnih terjatev. A Crnkovič je zdaj »na varni strani«.

Okrožno sodišče v Ljubljani je sredi novembra lani sklenilo, da se mu v okviru stečaja odpustijo vsi dolgovi. Torej vse terjatev upnikov, ki so nastale do avgusta 2015. Sodišče mu je dolgove odpustilo na podlagi zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Namen področnega člena zakona je z odpustom obveznosti »poštenemu in vestnemu stečajnemu dolžniku« omogočiti, da preneha tisti del njegovih obveznosti, ki jih ni zmožen izpolniti iz premoženja ob začetku stečajnega postopka, ali ga lahko pridobi med samim postopkom. Crnkovič se lahko t pohvali, da ima celo sodno potrdilo, da je pošten in vesten.

Okrožno sodišče v Ljubljani je sredi novembra lani sklenilo, da se mu v okviru stečaja odpustijo vsi dolgovi. Torej vse terjatev upnikov, ki so nastale do avgusta 2015

Ostaja vprašanje, kdo bo sploh lahko kaj iztržil od 9680 evrov iz stečajne mase. Če bi šlo pri 111 tisoč evrih obveznosti do nekdanje žene za neplačano preživnino za njuna otroka, kot je pisal pozareport, bi najbrž vse dobila nekdanja žena. Toda, kot nam je pojasnil Crnkovič, ne gre za preživnino, pač pa za dolg iz naslova skupnega premoženja.

Glede razdelitve stečajne mase pa nas je napotil k stečajni upraviteljici, saj se stečajna masa razdeli glede na delež v skupnem dolgu. Izračune izdela stečajni upravitelj. Toda teh še ni. Po besedah Grebenškove bo izplačilo opravljeno v skladu z načrtom razdelitve, to bo objavljeno na spletnih straneh Ajpesa. Na Telekom, FURS in ZPIZ smo naslovili vprašanje, zakaj niso vložili ugovora zoper odpust Crnkovičevih dolgov do njih.

Vsi trije so odgovorili, da za ugovor niso bili podani razlogi po prej omenjenem zakonu. Tak ugovorni razlog bi bil recimo, če bi bil Crnkovič med postopkom pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu. Ali pa, če bi njegov premoženjski položaj kazal, da odpust obveznosti ni upravičen.

Ob tem pa so na Zpizu opozorili, da odpust obveznosti v stečajnem postopku ne vpliva na prednostne terjatve, zato jih FURS izterjuje tudi po končanem stečajnem postopku. Prispevke za ZPIZ namreč pobira FURS in nanj se tudi nakažejo vsa plačila za ZPIZ iz stečajne mase.

Glede na to, da Crnkovič očitno v določenem obdobju ni plačeval obveznih prispevkov za ZPIZ, nas je še zanimalo, ali se mu za to obdobje šteje zavarovalna doba. Ne, pravijo na Zpizu. Dolžniku se bo ob uveljavljanju pravic iz obveznega zavarovanja upoštevala le zavarovalna doba glede na dejansko plačane prispevke.