Revija Reporter
Slovenija

Tudi glavnega urednika Radia Ognjišče Francija Trstenjaka je ravnanje ministra za kulturo Vaska Simonitija razočaralo

Nenad Glücks

12. maj. 2020 13:16 Osveženo: 13:53 / 12. 5. 2020

Deli na:

Franciju Trstenjaku, glavnem uredniku Radia Ognjišče, se zdi nepošteno, zakaj bi varčevali samo pri medijih, ne pa pri vseh.

Primož Lavre

Govorili so z glavnim urednikom Radia Ognjišče Francijem Trstenjakom. Radio Ognjišče je pred nekaj meseci z ministrstvom za kulturo sklenil pogodbo o sofinanciranju letošnjih medijskih vsebin v znesku dobrih 90 tisoč evrov. Če bo obveljala odločitev ministra, bi torej prejeli za zdaj zgolj 27 tisoč evrov.

V času, ko medijem po vsem svetu zaradi pandemije koronavirusne bolezni padajo prihodki in je njihovo delovanje ogroženo, je Janševa vlada položaj za slovenske medije še poslabšala. Medijem nameravajo za zdaj izplačati zgolj 30 odstotkov sredstev od že podpisanih pogodbenih zavez iz medijskega razpisa. Medtem recimo avstrijska vlada medijem v Avstriji izdatno pomaga.

Kot pravi Trstenjak, jih je izjava ministra glede medijev in njegova odločitev razočarala. Kot vsi mediji tudi oni preživljajo težke čase, sredstva od ministrstva so bila pri njih namenjena za tekoče poslovanje. Tudi oni so zdaj prisiljeni pošiljati zaposlene na čakanje, odpovedujejo sodelovanje s honorarnimi sodelavci, oglaševanje gre dol hkrati z gospodarstvom.

Trstenjaku se zdi nepošteno, zakaj bi varčevali samo pri medijih, ne pa pri vseh. Pogodbe so bile že podpisane, vsebine se že izvajajo. Glede revizije pogodb pa je povedal, da ne ve, zakaj bi morali z novo vlado vse postaviti spet nazaj. Tovrstno sofinanciranje medijev je bilo utečeno že leta. Če na ministrstvu menijo, da kriteriji dodeljevanja sredstev niso v redu, naj jih spremenijo v prihodnje. 

Lahko dodamo, da je tudi tednik Reporter eden od medijev, ki je podpisal pogodbo z ministrstvom za kulturo za sofinanciranje naših medijskih vsebin. Za dobrih 24 tisoč evrov, kar je približen znesek, kot ga prejemamo praviloma vsako leto. Po odločitvi ministra pa bi torej prejeli zgolj sedem tisoč evrov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24