Revija Reporter
Slovenija

Minister Leben je prepričan, da bo preživel afero maketa: Po meni bo padalo cel mandat!

STA

24. feb. 2019 6:00 Osveženo: 12:10 / 24. 2. 2019

Deli na:

Minister za okolje in prostor Jure Leben

Bobo

Minister za okolje in prostor Jure Leben pravi, da bi zaradi afere z maketo drugega tira odstopil, če bi izgubil zaupanje predsednika vlade Marjana Šarca. Njegovo mnenje namreč zelo spoštuje, je dejal za Dnevnikov Objektiv. A ob tem vztraja, da ima čisto vest.

Leben ob vprašanju, komu se je zameril, da nekaj let pozneje prihajajo na dan elektronska sporočila z njegovo komunikacijo o maketi in anonimke o odločitvah, ki jih je sprejemal kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, meni, da je odgovor v okoljskih temah, s katerimi se zdaj ukvarja. "Stanje na našem ministrstvu, kakršno je bilo takrat, ko sem nastopil funkcijo ministra, je ustrezalo vsem," je izpostavil. Predvsem pa je po njegovih besedah ustrezalo kapitalu.

V sistemu ravnanja z odpadki se vsako leto obrne 100 milijonov evrov, je spomnil. Po novi zakonodaji, ki jo pripravljajo, bodo morala vsa podjetja redno poročati, koliko odpadkov dajo na trg. Po njegovih zagotovilih bodo morali vse, kar bodo dali na trg, plačati. Spomnil je tudi, da je javno povedal, da je proti projektom, kot so črpanje zemeljskega plina v Petišovcih. "Take stvari kapitalu niso všeč. Po meni bo padalo cel mandat," je prepričan.

V Sloveniji je bilo po njegovih besedah okoljsko ministrstvo vse od ministra Pavla Gantarja politično, kadrovsko in finančno zanemarjeno. "Dovoljeno je bilo vse, kar ni bilo izrecno prepovedano," je dejal. Okolje je tako po njegovih besedah potegnilo kratko. Tega v petih mesecih delovanja ni mogoče spremeniti, še zlasti glede na to, da so se od nastopa funkcije ukvarjali večinoma z vprašanjem smeti, je dejal.

Okoljsko zakonodajo je treba po njegovem mnenju spremeniti tako, da bosta na prvem mestu varstvo okolja in zdravje ljudi, ob tem pa ne pozabiti tudi na sočasen razvoj gospodarstva.

Leben, ki je v zadnjem času na tnalu predvsem zaradi stvari, povezanih z njegovo prejšnjo funkcijo, opozarja: "Potem ko smo na drugi tir čakali desetletja, smo ga v zgolj nekaj letih prerinili z mrtve točke. Vloženega je bilo veliko dela, pogajali smo se s šestimi državami, z Evropsko investicijsko banko, z Evropsko komisijo."

Po njegovih besedah ni bilo lahko in treba je bilo sprejeti veliko odločitev. Absurdno se mu zdi, da so tisti, ki sprejemajo odločitve, potem krivi za vse. "Imam čisto vest," je zatrdil. Kot državni sekretar sem odgovorno delal, k odgovornosti pa spadajo tudi jasne usmeritve, je zatrdil. Čas bo po njegovih besedah pokazal, da se ni vmešaval niti v potek razpisov niti v same odločitve.

Po njegovi oceni se želi med njim in ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ki je v zvezi z maketo pokazala nanj, ustvariti "nek umeten konflikt". Zagotovil je, da "na dnevni bazi, na presečnih projektih obeh ministrstev", sodelujeta dobro. Tak odnos želi ohraniti. "Nenazadnje sem podprl njen predlog investicijskega programa za projekt drugi tir," je spomnil.

Ob napovedi, da ga bo svet stranke SMC marca predlagal za podpredsednika stranke, odgovarja, da je njegov "fokus" ministrstvo. "Izzivov ne zmanjka. Kar zadeva stranko, pa bomo še videli, kaj se bo zgodilo," je dejal.

Priznava, da je ambiciozen. V Slovenijo se je iz Londona vrnil le zato, da bo "začel na področju okolja premikati gore". "Vem, da sem sprožil plaz," je dejal.