stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak je zaradi ugrabitve in umora ovadil bivšega šefa Udbe Gorenca in dva sodelavca

Deli na:
Leljak je zaradi ugrabitve in umora ovadil bivšega šefa Udbe Gorenca in dva sodelavca

Foto: Primož Lavre

Pripadniki Udbe so 3. julija 1972 v Salzburgu ugrabili Hrvata Stjepana Crnogorca, ga odpeljali v Ljubljano na zaslišanje, nato pa likvidirali, je po arhivskem raziskovanju danes povedal raziskovalec Roman Leljak. Avstrijskim kriminalistom je zaradi suma kaznivega dejanja ugrabitve in umora zato ovadil Silva Gorenca, Borisa Mužiča in Marjana Orožna.

Predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine RS Leljak je ovadbo predstavil na današnji novinarski konferenci. Pojasnil je, da je Gorenc leta 1972 vodil zvezno Udbo, za operativno delo je bil zadolžen njegov pomočnik Mužič, Orožen pa je bil tedaj republiški sekretar za notranje zadeve. Po njegovih informacijah so danes vsi trije še živi.

Po izsledkih Leljakovih raziskovanj v Arhivu RS je bil Hrvat Stjepan Crnogorac 3. julija 1972 ugrabljen v Salzburgu, nato prepeljan v Slovenijo in tu tudi likvidiran, zelo verjetno v Gotenici.

V dokumentaciji je namreč našel originalni potni list na ime Marko Golac. V nadaljnjem raziskovanju je odkril, da ima isti rojstni datum (7. december 1946) kot leta 1972 v Salzburgu izginuli Stjepan Crnogorac.


Kmalu se je prepričal, da je v potnem listu pravzaprav originalna fotografija Crnogorca, medtem ko osebe z imenom Marko Golac ni zasledil. V arhivu je našel še originalno bančno knjižico Crnogorca, njegovo osebno pošto, fotografije in dokumente, pa tudi tonski zapis njegovega zaslišanja.

Ugrabitev v Salzburgu so po Leljakovih ugotovitvah izvedli sodelavci Udbe. Trije med njimi s psevdonimi Bilič, Kovač in Željko so se lažno predstavili kot avstrijski policisti, nato pa ga namesto na policijsko postajo odpeljali na zaslišanje v Ljubljano. Za prehod preko meje so uporabili omenjeni potni list. Kot spremljevalci so v akciji sodelovali še Špela, Branko, Boris ter trije sodelavci, ki so od daleč opazovali dogajanje.

Leljak je dokumentacijo že predal avstrijskim kriminalistom. Kot je dejal, bodo avstrijski organi morali v postopku zaslišati pripadnike Udbe, ki so leta 1972 delovali na področju Avstrije in sicer prihajajo z območij Kranja, Slovenj Gradca in Maribora. Ker je bil od leta 1970 po besedah Leljaka med prejemniki posebnih informacij Službe državne varnosti tudi Milan Kučan, pa meni, da je velika verjetnost, da je za zločin vedel tudi on.

Bernardina Mila Crnogorac, sestra likvidiranega, je na današnji novinarski konferenci poudarila, da so se pogosto spraševali, kako je njihov brat izginil in umrl. Nikoli niso prenehali raziskovati in upati, da bi vendarle kaj izvedeli. Raziskovalcem se je zahvalila, da zdaj vendarle poznajo del njegove usode, slovensko državo in cerkveno oblast pa pozvala, naj družini pomagajo najti posmrtne ostanke brata.