Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apokaliptična islamska revija Dabiq novači Evropejce v Irak

Deli na:
Apokaliptična islamska revija Dabiq novači Evropejce v Irak

»To ni začetek. To je konec,« piše Dabiq, vodilna revija skrajnežev v Islamski državi, njen namen pa je, da rekrutira in radikalizira tujce po svetu. »To je vrhunec stoletja trajajoče vojne. Ta je vzplamtela, vendar ni bila nikoli dokončana. To je apokalipsa. In ta prihaja.«

Grozljive vizije so v Dabiqu. Izhaja sicer v arabskem jeziku, toda spletne izdaje so prevedene v več evropskih jezikov, med drugim v angleščino, francoščino, nemščino in turščino. Uporablja jezik in primerjave, da prepriča ljudi, naj se jim pridružijo v sveti vojni. Vojno proti Islamski državi ne opisuje kot enkraten dogodek, temveč kot nadaljevanja spopada civilizacij, ugotavlja Terrence McCoy, ki je islamsko revijo predstavil bralcem Washington Posta. Za razliko od časopisa Inspire, ki ga izdaja Al Kaida in ki nudi praktične nasvete, recimo, kako sestaviti bombo, so v Dabiqu apokaliptični članki.

Pisci Dabiqa bralce prepričujejo, da bodo zmagali v vsaki bitki, saj bo za njimi stal sam Alah. »Napadli boste Arabski polotok in Alah vam bo omogočil, da ga zavzamete. Nato boste napadli Perzijo in Alah vam bo omogočil, na bo vaša. Napadli boste Rim in Alah vam bo omogočil, da ga osvojite. Borili se boste proti lažnemu mesiji in Alah vam bo omogočil, da ga premagate,« je zapisno v reviji Dabiq.

Sporočila voditeljev džihadistov bodočim borcem so preprosta in človeku privlačna, pravijo ameriški analitiki besedil. So ključnega pomena pri razumevanju dosedanjih neverjetnih vojaških uspehov Islamske države, za katero se danes bori okoli 12.000 tujcev iz 74 držav. Zahodnjake revija opisuje kot Rimljane in »križarje«, ki napadajo vzhod. Svet je namreč razdeljen na dva dela, tretjega ni. V prvem so Židje, »križarji«, njihovi zavezniki s svojimi religijami, vodijo pa jih Rusija in ZDA, v drugem pa so muslimani in mudžahidi. Vse to je za borce iz tujine lahko razumljivo.

Tudi ime revije je simbolično. Dabiq (Dabek) je mesto v provinci Alep na severu Sirije, ki je močno vpeto v zgodovino islama. Tam bo prišlo tudi do odločilne bitke med Zahodom in silami islama. To bo armagedon. Revija zelo kritizira sodobno brezbožno družbo, Islamsko državo pa kot edini pravi glas muslimanov, pri čemer je nasilje opravičljivo in igra ključno vlogo. Zato je v reviji vse polno krvavih trupel, uničenih stavb, veliko besed namenijo tudi ameriškemu novinarju Jamesu Fioleyu, kateremu so odsekali glavo. To je maščevanje, ker ameriški vojaki posiljujejo ženske, je zapisano v Dabiqu.

»Prišel bo dam ko bo musliman povsod hodil kot gospodar,« so še zapisali v reviji Dabiq.