pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pličanič: Pravice državljanov ne smejo biti ogrožene zaradi uradnikov na sodiščih

Deli na:
Pličanič: Pravice državljanov ne smejo biti ogrožene zaradi uradnikov na sodiščih

Foto: Bobo

Tisto, kar se je spremenilo v zadnje pol leta, je, da je več stečajev. "A to ni posledica zakona, to je posledica gospodarske situacije, v kateri smo, in to se je dalo predvideti," je za Kanal A dejal minister za pravosodje Senko Pličanič. Dodal je, da bi morali to predvideti tudi v sodstvu in ob tem ustrezno racionalizirati svoje delo.

Trditev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, da je zakon o finančnem poslovanju krivec za to, da je sodstvo v resnih težavah, tako po Pličaničevem prepričanju ne drži. "Ureditev, po kateri sodišča zalagajo denar, ki je potreben za začetek stečajnega postopka, za tiste, ki si to ne morejo privoščiti, je veljala že ves čas," je pojasnil.

Edino, kar je precej drugače kot v preteklih letih, je večje število stečajev, tako fizičnih kot pravnih oseb, je dodal. V sodstvu bi morali po njegovem mnenju zmanjšati stroške na kakšnih drugih postavkah. "V zadnje pol leta so zaposlili 66 novih ljudi, ne sodnikov, ampak drugega osebja, kar je precej v nasprotju z zavezo, ki smo jo vlada in sodstvo sklenili lani," je za omenjeno televizijo še poudaril Pličanič in dodal, da so se sicer natančno dogovorili, da lahko zaposlujejo novo pomožno osebje, če bodo zmanjšali število sodnikov. "Število sodnikov so zmanjšali za manjše število, kot je bilo dogovorjeno, število drugega osebja pa so povečali za večje število, kot je bilo dogovorjeno. Tu je čez prst tri milijone evrov," je dejal minister.

Iz Okrožnega sodišča v Mariboru so sicer v ponedeljek sporočili, da so porabili že 93 odstotkov zagotovljenih sredstev in predvidevajo, da 15. aprila za plačilo stroškov sodnih postopkov ne bodo imeli več denarja. Minister pravi, da pravice državljanov ne smejo biti ogrožene zaradi uradnikov na sodiščih. "Saj v resnih težavah smo vsi, ne samo sodstvo. Tudi na ministrstvu je situacija podobna," je dodal.

Glede visokih plač stečajnih upraviteljev pa je Pličanič pojasnil, da so stečajni upravitelji pomemben del postopkov in morajo neko plačilo dobiti. "Če je plačilo previsoko, je diskutabilno in mi ne sedimo križem rok," je povedal. S sodstvom in zbornico stečajnih upraviteljev se namreč že dogovarjajo za neko rešitev, ki bo skladna z razmerami, v katerih smo, je še dejal Pličanič in dodal, da si želi doseči soglasje za stimulativno plačo. V nasprotnem po njegovem mnenju postopki ne bodo izvajani tako, kot bi morali biti in bo prihajalo do zlorab.