nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dušan Plut – škodljivec ali preganjani investitor

Deli na:
Dušan Plut – škodljivec ali preganjani investitor

Foto: Arhiv Reporterja

Dušan Plut v Srbijo ni prišel zato, da bi vlagal in širil poslovanje, ampak zato, da si prisvaja premoženje nekdaj močnih in velikih srbskih podjetij.

Tako so svoje pismo srbskemu časopisu Danas naslovili nekdanji delavci Tranšpeda Beograd, katerega lastnik je Dušan Plut, sicer soimenjak znanega ekologa in člana prvega slovenskega predsedstva. Novomeščan Plut, nekdaj celo predsednik Rotary kluba Novo mesto, gotovo ni proslavil pridnih in poštenih Slovencev v Srbiji, še zlasti ker je bil ravno zaradi beograjskega prevoznega podjetja letos spomladi pridržan, zaslišan in ovaden. Srbski kriminalisti ga skupaj z nekdanjim generalnim direktorjem Tranšpeda Zoranom Đokanovićem sumijo zlorabe položaja in pranja denarja, prevara pa je značilna tudi za samooklicane menedžerje in investitorje v Sloveniji – kupiš podjetje, prodaš premoženje in pobereš dobiček.

Plutovo podjetje Novoline je z nakupom delnic leta 2003 prišlo do lastništva enega najstarejših in največjih prevozniških podjetij v Srbiji – Tranšpeda, ki je takrat zaposloval 412 delavcev. Obljubljal je naložbe in novo zaposlovanje, toda že naslednje leto je zmanjšal zaposlenost na 256 delavcev, pišejo nekdanji zaposleni Tranšpeda v časopisu Danas. Istega leta je svojemu novomeškemu podjetju Terna prodal poslovno zgradbo v središču Beograda in se obvezal, da bo kupnino (okoli 3,2 milijona evrov) poravnal v štirih obrokih, denar pa naj bi Tranšped porabil za gradnjo velikega logističnega centra v Vrčinu. Do tega seveda ni nikoli prišlo, saj, tako delavci, Plut nikoli ni imel resnega namena, da vlaga v Srbijo, Tranšpedu pa je Terna začela zaračunavati najemnino v višini 25.000 evrov mesečno.



Ker kupnine nikakor ni bilo, je direktor Đokanović na gospodarskem sodišču v Beogradu dosegel prepoved razpolaganja s prodano poslovno zgradbo. Plut je kmalu nastavil novega direktorja, ki je umaknil tožbo, del zaposlenih pa razglasil za »tehnološki višek«. Ti so ustanovili svoje prevozno podjetje z imenom Tranšped Pro Team, ki zaposluje 400 delavcev, plače so redne, prav tako stabilno posluje. In čeprav je agencija za gospodarske registre odobrila vpis podjetja pod tem imenom, je Plut zaradi podobnosti vložil več tožb in spor dobil. Izplačano mu je bilo 1,37 milijona evrov. Vendar se ni ustavil.

Delavci so začeli poslovati pod imenom Pro Team, Plut pa zahteva še odškodnino zaradi izgubljenega dobička, čeprav je v njegovem Tranšpedu zaposlenih samo še nekaj ljudi. Po medijih se je predstavljal, da je preganjani investitor, čeprav naj bi svoj denar vlagal v Srbijo. »Toda za Plutovimi investicijami je vedno ostajalo razdejanje, denar pa je potoval, namesto da bi ga vlagal, v obratni smeri,« so zapisali nekdanji delavci in ugotovili, da je več kot očitno dejstvo, da Dušan Plut v Srbijo ni prišel zato, da bi vlagal in širil poslovanje, ampak zato, da si prisvaja premoženje nekdaj močnih in velikih srbskih podjetij. Svojih obljub o naložbah ni nikoli uresničil, epilog njegovih poslov pa je kopica odpuščenih delavcev.