venera Dobra karma

Retrogradnost planetov: čas za ponavljanje, ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

prometna nesreča, btc, tovornjak, kolesarka Svet24.si

FOTO: Huda prometna nesreča v ljubljanskem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Slovenija

Krivic: Tokrat je Jakliča zaneslo daleč stran od realnega bistva spornega vprašanja

Deli na:
Krivic: Tokrat je Jakliča zaneslo daleč stran od realnega bistva spornega vprašanja

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic. - Foto: Bobo

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic se je odzval na spor med ustavnima sodnikoma Klemnom Jakličem in Matejem Accettom. Med drugim je pozval, da "pustimo zdaj ustavnim sodnikom in njihovemu predsedniku, da naredijo vse, kar morejo in tudi morajo, da zagotovijo nadaljnje normalno delo temu za vse nas tako pomembnemu organu".

Krivic je v odzivu med drugim zapisal, da ceni in podpira umirjeno in prepričljivo nastopanje predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza v tej zadevi.

Glede ravnanja Jakliča je navedel, da je doslej javno podprl že mnoga njegova ločena mnenja in kritike, "tokrat pa ga je, mislim, že pri kritiki same večinske odločbe zaneslo daleč stran od realnega bistva spornega vprašanja". "Njegov očitek kolegom, da so pri tem odločali nepošteno in celo 'intelektualno podhranjeno', je zame tudi po vsebini povsem neutemeljen, po tonu pa za strpne odnose v tako pomembnem organu zelo škodljiv in nesprejemljiv," je zapisal Krivic.


Do še ostrejših očitkov Accettu se kot nepoznavalec vseh dejstev sicer še ne more dokončno opredeliti, se je pa vprašal, "kako naj bi bil sodnik Accetto pri sojenju v obeh spornih zadevah pristranski (v korist Cerarjeve vlade), če je pa obakrat glasoval proti stališčem te vlade?"

Krivic sicer obžaluje, da je ostri spor med sodnikoma potisnil v ozadje zanimanja same odločbe, ob katerih je do tega spora prišlo. Obenem pa je poudaril, da so tudi ustavni sodniki, taki in drugačni, samo ljudje - "toda imamo samo eno ustavno sodišče in skušajmo prispevati tudi mi, zunanji opazovalci, da bi lahko delovalo čim bolje".

Spor med ustavnima sodnikoma Jakličem in Accettom je v javnost prišel po objavi odločbe, s katero je ustavno sodišče razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih. V ločenem odklonilnem mnenju je Jaklič Accettu očital laganje in zavajanje ustavnega sodišča, ko je to odločalo o izločitvi Accetta iz nekaterih postopkov zaradi očitkov o povezanosti s stranko SMC. Accetto je očitke javno zavrnil in pojasnil, da s stranko nikoli ni sodeloval, je pa sodeloval s skupino njenih ustanovnih članov še v čas, ko je šlo za skupino civilne družbe. Da Accetto ni zavajal, je zagotovil tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, medtem ko je ustavni sodnik Marko Šorli zapisal, da ustavni sodniki niso bili seznanjeni z vsemi okoliščinami.

loading...
Loading...