Revija Reporter
Slovenija

Ustavni sodnik Accetto ovaden zaradi odpovedanega Thompsonovega koncerta

STA

22. okt. 2019 18:29 Osveženo: 18:35 / 22. 10. 2019

Deli na:

Ustavni sodnik Matej Accetto.

Bobo

Polemikam okoli izločanja posameznih ustavnih sodnikov v različnih občutljivih zadevah, ki jih presoja ustavno sodišče, ni videti konca. Med drugim je organizator koncerta hrvaškega pevca Thompsona ovadil sodnika Mateja Accetta zaradi protizakonitega sojenja v odločanju o koncertu. Pojavljajo se tudi novi očitki na račun sodnika Klemna Jakliča.

Začetni spor med ustavnima sodnikoma Accettom in Jakličem, slednji je Accettu očital pritiskanje nanj in laganje kolegom ustavnim sodnikom ob zahtevah za njegovo izločitev, je prerasel v bistveno večje razsežnosti.

Accetto je že pred dnevi zatrdil, da je kolegom predal vse relevantne informacije, ustavni sodniki pa so večinsko glasovali proti njegovi izločitvi pri odločanju o referendumu o drugem tiru in pritožbi Vilija Kovačiča glede parlamentarnih volitev. Jaklič je bil edini za izločitev Accetta.

Pozornost je pritegnilo tudi sodelovanje Jakliča v zadevah, povezanih s stranko SDS, katere podpornik je. Če je Jaklič sprva predlagal svojo izločitev iz odločanja o financiranju zasebnega šolstva, ko sta njegova otroka še obiskovala eno od zasebnih šol, in so ustavni sodniki predlogu sledili, pa mu niso ugodili, ko se je po prešolanju otrok želel vrniti v odločanje o zadevi.

Časnik Dnevnik pa je danes objavil Jakličevo dopisovanje s predsednikom SDS Janezom Janšo iz leta 2015, ko je bil Jaklič govorec na shodu Odbora 2014. Jaklič, ki tedaj še ni bil ustavni sodnik, v omenjenem dopisovanju Janši pošilja svoj govor in mu predlaga njegovo objavo "v naklonjenih medijih". Govor je bil kasneje tudi objavljen "v nekaterih spletnih medijih blizu SDS". Časnik poudarja, da "komunikacija kot taka ni problematična - težave pa lahko nastopijo, če bi Jaklič kot sodnik razsojal o zadevah, ki jih je ustavnemu sodišču poslala stranka SDS". Med drugim je na ustavnem sodišču njihova zahteva za oceno ustavnosti proračuna za letošnje leto.

Tudi odločanje ustavnega sodišča o zahtevi za prepoved ustanovitve parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler je bilo deležno polemik. Predsednik sodišča Rajko Knez je svojo izločitev iz odločanja o zadevi predlagal, ker osebno pozna kar dva preiskovanca v omenjenem primeru, sodnika Aleksandra Karakaša, ki je bil njegov asistent, ter sodnika Janeza Žirovnika, ki je bil Knezov sodelavec na Pravni fakulteti v Mariboru. Kljub temu ustavni sodniki njegovemu predlogu niso sledili in je Knez sodeloval v tem primeru.

A presojanj o izločitvi posameznega ustavnega sodnika je na ustavnem sodišču pravzaprav veliko. Za STA so pojasnili, da tako rekoč na vsaki seji odločajo tudi o izločitvah oziroma o predlogih za izločitev.

Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je pojasnil, da so največkrat izločeni tisti sodniki, ki so v preteklosti sodelovali v postopkih na rednih sodiščih oziroma imajo bližnjega sorodnika, ki je sodnik na rednih sodiščih.

"Tako je na primer sodnik Marijan Pavčnik izločen v vseh zadevah, kjer je na vrhovnem sodišču odločal njegov sin. Sodnik Rok Čeferin bo izločen vedno, ko stranko zastopa odvetniška družba Čeferin, sodnik Marko Šorli pa vedno, ko gre za zadevo, v kateri je sodeloval kot sodnik na vrhovnem sodišču. Poleg tega so še posamezni primeri, o katerih ustavno sodišče odloča sproti," je pojasnil.

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič, ki Accettu očita pristranskost v tej zadevi, čeprav je omenjeni ustavni sodnik izvedbo referenduma podprl, je prepričan da je Accetto pomagal "preprečiti referendumsko odločanje sočasno z volitvami", s čimer da so preprečili, da bi dosegel zavrnitveni kvorum.

Danes je predstavil svoje argumente za odstop Accetta, prepričan pa je, da bi morala odstopiti tudi predsednik ustavnega sodišča Knez ter ustavna sodnica Špelca Mežnar. Knez je po navedbah Kovačiča "v poslovnih povezavah Cerarjem. Obenem pa je v tem času, ko je ustavni sodnik, 'fušal' in je pisal ustavno dopolnilo za čisto pitno vodo". Mežnarjeva pa je po navedbah Kovačiča tudi po tistem, ko je bila imenovana za ustavno sodnico, še naprej sodelovala v organih Odvetniške zbornice Slovenije, ki je organ z javnimi pooblastili.

Odziv ustavnih sodnikov, katerih odstop s konkretnimi očitki terja Kovačič, STA še čaka.

Portal Požareport pa je danes objavil ovadbo zoper sodnika Accetta. Organizator koncerta hrvaškega pevca Thompsona ga je na specializirano tožilstvo ovadil zaradi "zavestnega kršenja zakonodaje in izkrivljanja prava" pri odločanju o prepovedi koncerta Thompsona, ko je dal "neupravičeno prednost" stranki SMC, Cerarju, takratni notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar ter takratni načelnici mariborske upravne enote, danes ministrici SMC Kseniji Klampfer. Očita mu še kršenje videza nepristranskosti in povzročitev velike škode, ko ni sledil predlogom za "saniranje nezakonite prepovedi koncerta".