lea mederal 1 Dobra karma

Znana nosečnica upošteva nasvete Tanje Žagar in...

Nacho Vidal Svet24.si

Španski porno zvezdnik aretiran zaradi usodnega ...

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

Madeleine McCann, Kate McCann, Gerry McCann Svet24.si

Razkrito: osumljeni v primeru izginule Maddie v ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Saša Einsiedler-18 Njena.si

Saša Einsiedler znova pod žarometi

Slovenija

Ustavni sodnik Šorli poudarja, da bi morali biti on in kolegi seznanjeni s stiki Accetta s SMC

Deli na:
Ustavni sodnik Šorli poudarja, da bi morali biti on in kolegi seznanjeni s stiki Accetta s SMC

Ustavni sodnik Marko Šorli. - Foto: Bobo

Ustavni sodnik Marko Šorli je danes kolegom ustavnim sodnikom poslal dopis, v katerem navaja, da bi morali biti seznanjeni z angažiranostjo kolega Mateja Accetta, kot izhaja iz objavljenih dopisovanj med njim in nekaterimi ustanovnimi člani SMC.

Šorli se v dopisu sklicuje na izjavo za javnost predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, v kateri je zapisal, da Accetto ustavnega sodišča ni zavajal, ko je to odločalo o zahtevah za njegovo izločitev zaradi povezav s stranko SMC. "Njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna," je navedel in dodal, da javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva, pozivi k odstopu pa niso utemeljeni.

Šorli danes v dopisu Knezu in drugim članom ustavnega sodišča piše, da izjava "kljub svoji lapidarnosti (ali prav zaradi nje) lahko navaja na zmoten zaključek", da so bili sodniki pred odločanjem o izločitvi Accetta iz odločanja glede referenduma o drugem tir seznanjeni z vsebino njegove korespondence s člani skupine, ki je pripravljala program stranke SMC.


"Ne želim ugibati za nazaj, kakšna bi bila (moja) odločitev, če bi bil prej seznanjen z vsebino korespondence, ki je bila po odločanju sodišča objavljena v medijih. Vsekakor pa menim, da bi sodniki morali biti z angažiranostjo dr. Accetta, ki iz te korespondence izhaja, seznanjeni v postopku odločanja," je zapisal Šorli. Zato Knezove izjave, "kolikor nakazuje, da smo bili sodniki seznanjeni tudi z okoliščinami, ki so bile razkrite po odločanju," ne more podpreti, je dodal.

Gre za dopisovanja med Accettom in nekaterimi vidnimi ustanovnimi člani SMC, v katerih je Accetto podajal svoja mnenja o nekaterih vsebinah. Zaradi sodelovanja s SMC je Vili Kovačič večkrat zahteval, da se Accetto izloči iz odločanja o zadevah, med drugim pri odločanju o referendumu o drugem tiru. Slednji je bil projekt vlade Mira Cerarja, takratnega predsednika SMC.

Accetto in Cerar sta sicer v četrtek pojasnila, da sta sodelovala še v času, ko so bili Cerar in drugi posamezniki še člani civilne družbe. S stranko pa da Accetto nikoli ni sodeloval in ni zanjo pripravljal nobenih mnenj. Accetto je tudi navedel, da v predvolilnem programu SMC sam ne razbere "niti enega stavka ali misli", ki bi prišla od njega, ter da je v obeh zadevah, ki se jih problematizira, tako pri odločanju o drugem tiru kot o zakonu o tujcih, sam glasoval na način, ki nikakor ni bil v prid interesom stranke SMC in njenega tedanjega voditelja.

loading...
Loading...