Revija Reporter
Slovenija

Prihaja konec prevozniškega podjetja, ki je bilo v lasti dolgoletnega župana? Na potezi je GZS

Nenad Glücks
1 10.473

3. apr. 2022 7:56 Osveženo: 8:04 / 03. 4. 2022

Deli na:

Nekdanji župan občina Žužemberk Franc Škufca na predvolilnem soočenju z Jožetom Papežem na Radiu Krka

Radio Krka

Prevozniška firma FS prevozi bi morala v kratkem izgubiti licenco za izvajanje javnih prevozov. V skladu z zakonodajo bi jim jo morala odvzeti Gospodarska zbornica Slovenije, saj so pred leti z goljufanjem pridobili prek 77 tisoč evrov državnih sredstev. Ker ima podjetje na GZS protekcijo, bomo pozorno spremljali, ali bodo tam ravnali skladno z zakonodajo in goljufivo firmo na podlagi lanskoletne pravnomočne obsodbe izločili iz dejavnosti. O vpisu podjetja v kazensko evidenco na pravosodnem ministrstvu so namreč na GZS zdaj že obveščeni.

Licenco podjetju FS prevozi mora na podlagi 20. člena zakona o prevozih v cestnem prometu odvzeti Gospodarska zbornica Slovenije, saj zavoljo sodbe za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobivanju posojila ali ugodnosti firma nima več dobrega ugleda (zakonski termin). Glede na pravnomočno sodbo so pred leti v tej firmi ministrstvu za promet (Direkciji za ceste) večkrat predložili mesečne zahtevke za izplačilo kompenzacije, kjer so bili navedeni neresnični podatki in si tako pridobili protipravno premoženjsko korist prek 77 tisoč evrov.

Franc Škufca se je med županovanjem iz lastništva podjetja FS prevozi  formalno sicer umaknil, po izgubljenih županskih volitvah leta 2018 pa se je tam zaposlil kot komercialist.

V skladu z omenjenim zakonom o prevozih v cestnem prometu dobrega ugleda nima več prevozniška firma, ki je bila pravnomočno obsojena zaradi določenih kaznivih dejanj, med drugim zoper premoženje in gospodarstvo.

FS prevozi je bila na višjem sodišču v Ljubljani obsojena že novembra lani. Gre za podjetje, ki je bilo v lasti dolgoletnega župana občine Žužemberk Franca Škufce. Med županovanjem se je iz nje lastniško formalno umaknil (po besedah naših virov zgolj formalno), po izgubljenih županskih volitvah leta 2018 pa se je tam zaposlil kot komercialist.

Zaradi raznih razlogov so z okrajnega sodišča v Novem mestu, kjer so izdali prvostopno sodbo, šele 23. marca na ministrstvo za pravosodje poslali predlog za vpis omenjene družbe v kazensko evidenco. O tem je bila po besedah naših virov že 25. marca obveščena GZS. Slednja zdaj nima več prav nobenega zakonskega razloga, da zoper podjetje FS prevozi ne bi začela postopka za odvzem licence. Firma se med drugim ukvarja s prevozi šolarjev v šole. Na občini Žužemberk, na območju katere se izvajajo ti prevozi, bodo očitno morali poiskati novega izvajalca.

Po besedah naših virov ima podjetje FS prevozi na GZS sicer obilo protekcije, tako da bomo pri Reporterju pozorno spremljali, ali bodo ravnali skladno z zakonodajo in goljufivo firmo izločili iz dejavnosti.