Revija Reporter
Slovenija

Komunisti so grobišče več kot 1500 Slovencev v Kočevskem Rogu skušali skriti z miniranjem (FOTO)

M. M.

28. avg. 2019 9:43 Osveženo: 10:51 / 28. 8. 2019

Deli na:

Dela v breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu.

Andrej Mihevc

V breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu začenjajo odstranjevanje minirane kamnine z ostankov več kot 1500 po drugi svetovni vojni umorjenih ljudi, je sporočil predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman.

Po nepopolnih podatkih popisov je bil v Kočevskem Rogu umorjenih več kot 1500 Slovencev. Macesnovo gorico kot morišče Slovencev omenja tudi stran storilcev, med drugim dr. Zdenka Roterja, izpostavlja Dežman.

Odstranitev minirane kamnine v breznu pod Macesnovo gorico sodi v načrt dela komisije za letošnje leto, kjer je v tem mesecu Komunala Kočevje začela s pripravljalnimi deli, po poseku drevja pa so v prejšnjem tednu začeli tudi z drugimi deli.

Dela v breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu.

Andrej Mihevc


Dr. Andrej Mihevc je ocenil obseg miniranja pod Macesnovo gorico, kjer naj bi bilo odstreljenih več sto kubičnih metrov kamnine – zadnje miniranje naj bi bilo opravljeno v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Terenske raziskave dr. Mitje Ferenca s študenti v letu 2004 so v vrtači pred breznom razkrile množico predmetov, ki so verjetno pripadali  tam umorjenim slovenskim vojnim ujetnikom, spominja Dežman. Nadaljnje arheološke raziskave in terenski pregledi pod vodstvom dr. Uroša Koširja so potrdile ugotovitve Ferenčeve skupine.

Dela v breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu.

Andrej Mihevc