Revija Reporter
Slovenija

Koalicija Rešimo Muro! proti postavitvi hidroelektrarn na reki

STA

24. sep. 2017 6:00

Deli na:

Koalicija civilnih iniciativ in nevladnih organizacij, združenih v kampanji Rešimo Muro!, je včeraj na Otoku ljubezni na Muri organizirala festival, katerega namen je sporočiti centrom odločanja v Ljubljani in Mariboru, da civilna družba in lokalni prebivalci ne želijo jezov na reki Muri. Na prireditvi so našteli skoraj tisoč obiskovalcev.

Ti so imeli možnost izvedeti več o preteči grožnji postavitve osmih hidroelektrarn na Muri ter podpisati peticijo proti gradnji hidroelektrarne (HE) Hrastje-Mota. Sporočilo obiskovalcev in organizatorjev je pri tem jasno - Muro, zadnjo preostalo večjo slovensko reko, ki še ni pregrajena s hidroenergetskimi jezovi, želijo ohraniti naravno in zavarovati pred infrastrukturnimi posegi, so sporočili organizatorji dogodka.

Med drugim so pripravili adrenalinski podvig - hojo po vrvi čez reko na višini osmih metrov, kolikor naj bi v višino meril tudi prvi jez za HE Hrastje-Mota. "S tem smo želeli prikazati, kako visoko bi segal jez in kako velik vpliv bi imel ta projekt na reko Muro," so povzeli besede predstavnice kampanje Nataše Bavec.

"Hidroelektrarna Hrastje-Mota bi bila prva hidroelektrarna tega tipa, zgrajena v območju Nature 2000, in bi predstavljala grozljiv primer, ki bi mu lahko sledili na drugih dragocenih rekah povsod po Evropi. Edinstvene reke, kot je Mura v Sloveniji, so v Evropi postale prava redkost in bi jih morali zavarovati za prihodnje generacije, energetske izzive pa v prvi vrsti reševati z večjo učinkovitostjo v porabi energije," pa je opozorila Andreja Slameršek iz Društva za preučevanje rib Slovenije.

Kot so še opozorili organizatorji, je načrtovana izgradnja hidroelektrarn v ostrem nasprotju z zavezami, ki jih je slovenska vlada dala mednarodni skupnosti, da bo zagotovila mednarodno zaščito tega območja.

Organizacije, angažirane v kampanji, še vedno zbirajo podpise pod peticijo za ohranitev reke Mure, ki jo bodo predale ministrici za okolje Ireni Majcen. Kot so navedli, so do danes zbrali okoli 3000 podpisov.