Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Rado Pezdir: Sova ne vidi, Sova ne sliši, Sova ne ve

Deli na:
Rado Pezdir: Sova ne vidi, Sova ne sliši, Sova ne ve

Foto: Primož Lavre

Civilna obveščevalna služba Sova je nekompetentna kloaka tretjerazrednih analitikov in profesionalnih deviantov.

Ta stavek sem si dovolil zapisati samo zato, ker je že zelo mučno živeti v državi, ki vse od Pahorjevega izbranca Selana dalje ne premore normalne obveščevalne službe. Država brez obveščevalne službe ali še huje z obveščevalno službo, ki je mešanica nesposobnežev in oseb, katerih lojalnost nima zveze s Slovenijo, enostavno ne more biti država. Je lahko le preluknjana institucionalna tvorba, v kateri se zažirajo najrazličnejše kriminalne združbe in tuji interesi. Naj pojasnim.

Kako bi si drugače kot lojalnost drugi državi predstavljali nekoč visoko uvrščenega uslužbenca Sove, ki je bil vpleten v afero z obveščevalnimi dokumenti pri ropu SKB banke, danes pa je zaposlen kot direktor podružnice slovenskega podjetja v Moskvi? Da ne bo pomote, slovensko materinsko podjetje je v času vzporedne ekonomije prosperiralo na sovjetskem trgu.

Kako bi si spet razlagali skokovit karierni napredek v gospodarstvu nekdanjega uslužbenca Sove, ki je vodil proces ekonomije, potem po kolosalnemu sranju postal direktor Sove, na koncu pa desna roka paratajkunskega podjetja, ki je izkopalo več desetmilijonsko bančno luknjo? Komu je bil ta človek zvest v Sloveniji, ali je bil v Sovi zato, da je svojemu bodočemu delodajalcu pridobival poslovne informacije? Kako bi drugače kot hlinjenje pripadnosti službi komentirali nekdanjega visokega uslužbenca, ki je bil posredno lastniško udeležen v podjetju srbskega tajkuna, ki je umikal Miloševićev kapital iz Moskve v Slovenijo? Ste se vprašali, komu so res lojalni uslužbenci slovenske Sove? Čigavi agenti so v resnici?

Kako je denimo mogoče razložiti, da Sova ključne informacije o varnosti v državi enostavno ignorira. V Sloveniji na primer posluje mreža hčerinskih podjetij, ki jih je ustanovilo neko londonsko podjetje. To podjetje pa je pod slamnatim lastništvom leta 1989 ustanovil nekdanji Komite državne varnosti (KGB). Kaj mislite, kdo ga je prevzel po zlomu Sovjetske zveze?

Lastnik tega podjetja se po Sloveniji predstavlja kot kulturni mecen, odkriva celo kipe po slovenskih veleposlaništvih v tujini in seveda tiska pro putinovsko literaturo. Sova to ve že nekaj let. Rezultat? Ga spet ni. Model je cenjen in vsi krogi slovenske družbe so mu odprti. Kremelj tako sedi vsepovsod. Sova, ki ima informacije o tem, da Putinova oligarhija pere denar preko podjetij, ki so povezana s slovenskimi, tudi očitno ne naredi ničesar. Zakaj? Spet zato ne, ker so nesposobni in lojalni nekomu drugemu. Pravzaprav vsem, samo Sloveniji in zahodnim zaveznikom ne.

Čas je, da izvemo, kdo je lojalen Sloveniji, kdo pa umazanemu denarju in interesom drugih služb. Če me ne razumete: ob taki Sovi bodo Hrvati vedno dominantni.

Se spomnite primera Žavbi? Pa Bilala Bosnića? Naj vam povem, da je danes Slovenija raj za podzemne finančne transakcije islamskega ekstremizma. Nekaj let opozarjanja na problem je pripeljalo natančno nikamor. Danes so se elementi islamskega ekstremizma združili z organiziranim albanskim kriminalom v Sloveniji. Rezultat je vse večja penetracija te koalicije na trg narkotikov, s čimer se financira balkanska veriga islamskih ekstremistov.

Da o točkah, na katerih se javno pere krvav denar, niti ne govorimo. Te so tu in vsem na očeh. Ključno vprašanje je, zakaj se Sovi gradnja infrastrukture za financiranje islamskega ekstremizma v Sloveniji ne zdi sporna. Verjetno je odgovor ali nesposobnost, ali korupcija v Sovi, ali pa kar oboje. 

Se vam zdi normalna pozicija, da madžarska obveščevalna služba za majhne denarje kupuje svojo mrežo v naši državi? Da na očeh vseh za nekaj sto evrov po glavi lovi ljudi, ki imajo dostop do javnosti? Je to normalno, da madžarska obveščevalna služba distribuira pristranske informacije po slovenskem javnem prostoru? Da sedi v državnem zboru? Je normalno, da Sova tega ne vidi kot problem in ne opravlja nadzora?

Kako se vam zdi mogoče, da tako, kot piše Mark Breznik v svojem članku v številki Reporterja, ki jo imate pred seboj, proruski politični trinogi iz Ukrajine, kot sta Juščenko in Azarov, desetletje gnezdijo s svojimi shemami v slovenski ekonomiji in bančnem sistemu, in to nekaznovano? In kljub temu, da smo v mednarodnih tiralicah in na črnih listah v EU? Naj postavim tezo. Morda zato, ker je velik del Sove lojalen Ruski federaciji in Sloveniji?

Kaj mislite, koliko je personalnih povezav med Sovo in slovensko politiko? Trdim, da precej, tudi dva nosilca liste za evropske volitve sta tako ali drugače povezana s Sovo. Mimogrede, Sovaki, kako je zdaj s tistim svetovalnim podjetjem iz Bruslja? Ga še imate?

Sova ne vidi, Sova ne sliši, Sova ne ve. Glavnima odločevalcema, za Pahorja vem, da ga to ne zanima, predlagam resno interno preiskavo v Sovi. Čas je, da izvemo, kdo je lojalen Sloveniji, kdo pa umazanemu denarju in interesom drugih služb. Če me ne razumete: ob taki Sovi bodo Hrvati vedno dominantni.