Revija Reporter
Slovenija

Kdaj bo politična propaganda Igorja Vidmarja odstranjena iz spletne strani RTV Slovenija?

Nenad Glücks

30. maj. 2018 6:00 Osveženo: 23:21 / 30. 5. 2018

Deli na:

Na RTV zagotavljajo, da so kolumno, v kateri Vidmar v primitivnem agitprop slogu sredi volilne kampanje sugerira volivcem, katerih strank naj ne volijo, že umaknili. Kot je razvidno iz spodnje povezave, to ne drži!

V sedanji številki tiskanega Reporterja smo pisali o politični propagandi na RTV Slovenija, ki si jo je v oddaji Studio City pred dvema tednoma privoščil skrajno levičarski agitator Igor Vidmar. Ta je v oddaji sredi volilne kampanje neposredno sugeriral volivcem, naj ne volijo strank SDS in Desus, pri čemer je glede predsednika SDS Janeza Janše dejal, da »je vodja desne opozicije spet menjal dlako, kot pred 14 leti.«

Opozoriti velja, da zakon o RTV Slovenija izrecno prepoveduje politično propagando. Izjemoma je ta v skladu s strogimi pravili RTV dovoljena v času volilne kampanje. Spremljamo jo lahko v oddajah, kjer predsedniki in kandidati strank predstavljajo svoja stališča. Seveda Vidmarjev propagandni izpad v Studiu City nima nobene zveze s temi pravili, pač pa gre za grobo kršitev zakona.

Generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca in direktorico TV Slovenija Ljerko Bizilj smo zato vprašali, kako bosta ukrepala zoper stalnega sodelavca Igorja Vidmarja, urednico oddaje Studio City Alenko Kotnik in odgovorno urednico informativnega programa Manico J. Ambrožič.

Prejeli smo odgovor Ambrožičeve, v katerem se je ta sprenevedala, da tudi ta komentar sodi pod »zagotavljanje pluralnosti mnenj«, kar da je funkcija RTV. Žalostno in zelo povedno je, da nova odgovorna urednica noče videti tako očitne prepovedane politične propagande.

Vidmarjeva kolumna s prepovedano politično propagando je enako kot prej še vedno dostopna na spletni strani RTV in to štiri dni pred volitvami!

K sreči pa je reagirala varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski, ki opozarja, da v predvolilnem obdobju na RTV ni primerno objavljati komentarjev z izrekanjem osebnega mnenja o konkretnih strankah, izražanjem strankarskih preferenc ali podajanjem mnenja o konkretnih strankarskih preferencah volivcev.

Ambrožičevi je varuhinja pravic gledalcev predlagala umik kolumne, saj je bila ta še vedno objavljena v obliki teksta na spletni strani RTV. To pojasnilo smo prejeli v petek, včeraj (torek) pa je bila kolumna še vedno dostopna na strani RTV. Na odgovorno urednico Manico J. Ambrožič smo zato naslovili vprašanje, zakaj je še vedno ni umaknila in kdaj jo bo.

Odgovorili so iz službe za odnose z javnostmi in sicer, da so po priporočilu varuhinje pravic gledalcev »kolumno Igorja Vidmarja umaknili v arhiv avtorja na rtvslo.si« Po volitvah pa, da bodo pripravili pravila o spreminjanju in odstranjevanju že objavljenih prispevkov v spletnih medijih, na podlagi katerih bodo v prihodnje ukrepali v podobnih primerih. Prav tako bodo v informativnem programu TVS prevetrili pravila o komentiranju v času predvolilne kampanje, so razložili.

Toda žal so se njihove besede izkazale za neresnične. Vidmarjeva kolumna s prepovedano politično propagando je enako kot prej še vedno dostopna na spletni strani RTV in to štiri dni pred volitvami! Vsak bralec si jo lahko prebere- povezava je spodaj.

Tako smo jih znova vprašali, kdaj jo bodo končno odstranili, da bralcem njihove spletne strani sploh ne bo več dostopna. O njihovem odzivu vas bomo obvestili takoj, ko ga prejmemo.

V sredo popoldan so poslali obrazložitev, kaj pomeni razlaga, da so kolumno umaknili v avtorjev arhiv. Z nje so odstranili utež, ki bi jo umeščala med kolumne, ki jih ponuja rtvslo.si. »Kolumna tako ni več prisotna na strani kolumn in ko nekdo želi prebirati kolumne, te ne najde več med aktualnimi zadetki.« Na naše opozorilo, da je prav ta kolumna celo prvi zadetek, če recimo bralec v njihov iskalnik vpiše »Studio City«, pa pravijo, da »iskalnik najde zadnjo novico, povezano z iskano besedno zvezo. To je v primeru Studia City trenutno kolumna.« Gre torej zopet za sprenevedanje. Najprej nam je skušala odgovorna urednica Manica J. Ambrožič dopovedati, da je Vidmarjeva prepovedana politična propaganda dejansko zgolj »zagotavljanje pluralnosti mnenj«. Potem, ko se s tako razlago ni strinjala varuhinja pravic gledalcev, so stežka le priznali, da je šlo res za kršitev zakona. Toda zdaj nam skušajo na RTV Slovenija sprenevedavo podtakniti, da so kolumno umaknili, čeprav je v resnici sploh niso! Če bi jo želeli res umakniti, torej jo izbrisati, bi to lahko storili v eni minuti, vendar tega nočejo storiti. Tako je še vedno vsem dostopna na njihovi spletni strani. Glede tega, da bi to nedovoljeno politično propagando izbrisali iz video arhiva, pa na RTV ugotavljajo, da bi bila »izločitev dela oddaje iz celotne oddaje pravzaprav poseg v oddajo. Upoštevaje argumente za in proti takšnemu posegu, smo se odločili, da oddaje iz arhiva ne umaknemo.« Pomeni, da so se, »upoštevaje argumente za in proti«, odločili, da bodo tik pred volitvami vztrajali pri grobem kršenju zakona o RTV Slovenija glede prepovedi politične propagande.

http://www.rtvslo.si/kolumne/bolj-kot-v-programih-in-obljubah-najdemo-razlike-v-minulem-delu/455699