Revija Reporter
Svet

Novi nemški zunanji minister bi obnavljal prijateljstvo s Turčijo

STA

8. mar. 2017 10:38 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Sigmar Gabriel je Ankaro posvaril, da je primerjava z nacisti skrajna meja, čez katero ne bi smeli iti.

Nemčija in Turčija si morata prizadevati za obnovo vezi med državama, ki jih je načela vrsta sporov v zadnjem času, je po današnjem srečanju s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem v Berlinu dejal vodja nemške diplomacije Sigmar Gabriel. Ob tem je Ankaro posvaril, da je primerjava z nacisti skrajna meja, čez katero ne bi smeli iti.

Po Gabrielovih besedah kljub različnim stališčem Ankare in Berlina ni alternative dialogu, saj je to edini način, da se državi postopoma vrneta k normalnim in prijateljskim odnosom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je Ankaro posvaril, da je primerjava z nacisti skrajna meja, čez katero ne bi smeli iti. "Nobena stran ne bi smela čez nekatere meje, in primerjava današnje Nemčije z nacističnimi časi je ena od njih," je bil kritičen do nedavnih izjav turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ministra sta po navedbah Gabriela med drugim govorila o nedavnih odpovedanih zborovanjih turške skupnosti v Nemčiji, a podrobnosti ni navedel. Turška vlada je okrepila svojo politično kampanjo za podporo referenduma o spremembi ustave, s katero nameravajo v državi uvesti predsedniški sistem. Med drugim so se lotili organizacije zborovanj po evropskih mestih, kjer živijo Turki. Številni so tudi v Nemčiji, a so morali v zadnjem tednu kar nekaj dogodkov, na katerih bi nastopili turški ministri, odpovedati, kar so v Ankari razumeli kot napad.

Odnosi med državama so napeti tudi zato, ker so v Turčiji prejšnji teden priprli novinarja nemškega dnevnika Die Welt Deniza Yücela, ki so ga obtožili širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu. Nemški zunanji minister je povedal, da je bila to ena od tem današnjih pogovorov, pripor za novinarja pa označil kot "napačen in neprimeren".

Cavusoglu ima po srečanju z nemškim kolegom danes na programu tudi obisk mednarodnega turističnega sejma v Berlinu.