KRISTINA STRAŠEK Dobra karma

'Lahko bi vedeževala sama sebi, a si nikoli'

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

avtobusno postajalisce Koprivnik Svet24.si

V vasi pod obronki Kočevskega roga sta strah in ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Slovenija

O primeru Novič bo odločalo ljubljansko višje sodišče

Deli na:
O primeru Novič bo odločalo ljubljansko višje sodišče

Milko Novič - Foto: Bobo

Vrhovno sodišče je zavrnilo predlog, da bi o pritožbi na sodbo, s katero je bil Milko Novič oproščen umora Janka Jamnika, razsojalo katero drugo in ne ljubljansko višje sodišče, danes poroča časnik Dnevnik. Sodniki so ocenili, da napačna odločitev konkretnega senata še ne pomeni okrnitve videza nepristranskosti celotnega sodišča.

Čeprav je obramba menila, da je za ponovno odločanje ljubljanskih višjih sodnikov o zadevi okrnjen videz nepristranskosti, je vrhovno sodišče ocenilo, da pogoji za prenos krajevne pristojnosti niso izpolnjeni, saj se napačne odločitve senata lahko sanirajo s pomočjo pravnih sredstev oziroma instančnega sojenja.

Obramba je prenos krajevne pristojnosti predlagala, ker gre za razvpito zadevo in ker bi morda tudi v drugo višji sodniki želeli "pokriti" odločitev svojih kolegov s prvega sojenja, da Novič ni kriv. Ne nazadnje pa tudi zato, ker so bili praktično vsi sodniki tega sodišča vsak po svoje že vpleteni v ta primer; odločali so na primer o priporu ali drugih procesnih sklepih, je za Dnevnik pojasnil Novičev zagovornik Žiga Podobnik.

Novič je bil aprila 2017 na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen umora direktorja Kemijskega inštituta Jamnika. Ljubljanski višji sodniki so decembra 2017 sodbo potrdili, prav tako tudi 25-letno zaporno kazen. Lanskega oktobra je vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje. Novi senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Noviča oprostil, in ker se je tožilstvo na to odločitev pritožilo, so zdaj spet na potezi višji sodniki. Ti prvostopenjsko sodbo lahko potrdijo, spremenijo ali razveljavijo in spet odredijo novo sojenje.Še pred odločitvijo o prenosu krajevne pristojnosti so morali vrhovni sodniki odločiti o predlogu Mihe Kuniča, pooblaščenca Jamnikove žene kot oškodovanke, ki ni želel, da bi o krajevni pristojnosti odločala Barbara Zobec, saj je bila sodnica poročevalka v senatu, ki je obsodilno sodbo Noviču razveljavilo. Sodniki so njegov predlog zavrgli, češ da kot pooblaščenec oškodovanke ni stranka v postopku, saj so to le obtoženi, zagovornik in državni tožilec.

Po Podobnikovih informacijah ljubljansko višje sodišče spisa v zadevi Novič za zdaj še nima. Bo pa, ko se bo to zgodilo, obramba preverila sestavo senata, ki mu bo dodeljen. "Če bo kdo od članov senata sporen, bomo seveda zahtevali izločitev," je pojasnil. Na vprašanje, koliko časa si bo vzelo višje sodišče za razsodbo, nam je odgovoril, da bi morda lahko odločilo še letos.

"Resda Novič ni več v priporu, vendar zastaralni rok teče in vseeno mislim, da bi primer morali obravnavati prednostno," je dejal Podobnik. Zadeva namreč zastara oktobra prihodnje leto.

loading...
Loading...